Hvide asparges med rejer og hollandaise

Jeg elsker hvide asparges med rejer og hollandaise. Virkelig en af mine yndlings forretter! Det er faktisk også den forret vi skal have til brylluppet her om en uges tid. Den friske lethed der er over asparges og rejer i kombi med den fede sauce der smager af smør. Mums. Det er alt for sjældent jeg laver sådan en omgang selv, men det var faktisk virkelig nemt, så det er bestemt ikke sidste gang det her.

Hvide asparges med rejer

Hvide asparges med rejer

Her er et bud på en lækker forret! Smagen af forår. De hvide asparges kommer i sæson her i maj og ind til omkring Sankt Hans. De er drøn sunde, smager dejligt af sommer og så passer de altså helt perfekt sammen med den fede hollandaise. Få her mit bud på sådan en omgang.

Hvide asparges med rejer og hollandaise

Opskrift til 2-4 alt efter mod er serveres andet hertil

Samlet tid

45 minutter

Ingredienser

 • 10 hvide asparges
 • vand til kogning
 • 1 økologisk citron
 • 70 g smør
 • 200 g rejer i lage eller 300-400 g skalrejer
 • en god håndfuld frisk dild

Hollandaise

 • 175 g smør
 • 3 æggeblommer
 • 2-3 spsk. citronsaft
 • evt. lidt hvidvinseddike
 • smag til med salt og peber

Sådan gør du

Sauce:

 1. Kom smør i en gryde, og smelt stille og roligt.
 2. Hæld det smeltede smør i en kande og lad det bundfalde, så der dannes et hvidt lag øverst. Det lag skal kasseres, så prøv om du med en ske kan skrabe det ned i vasken. Så du har mest muligt klart smør tilbage i din kande. Fortsættes nedenfor..
 3. Lad det køle af til stuetemperatur. Imens kan du klargøre dine asparges.

 

Asparges og rejer:

 1. Skræl og skyl de hvide asparges, undlad at skrælle hen over hovedet. Knæk enden af (ikke hovedet, men modsatte ende og kassér disse)
 2. Kom vand i en stor gryde eller dyb pande, så bunden er dækket med cirka 3 cm.
 3. Kom citronskiver her i + smør og lad det smelte.
 4. Læg så asparges her i i små 5 minutters tid, de skal stadig have lidt bid. Tag dem op og læg dem på et viskestykke imens du fortsætter med din sauce.
 5. Dræn rejerne og stil dem klar

 

Tilbage til saucen: 

 1. Kom æggeblommer, citronsaft og evt. en smule hvidvinseddike i en gryde. Pisk det sammen mens det får stille og roligt varme. Fortsæt til det tykner.
 2. Det må ikke få for meget varme, så det tager lidt tid at få det tykt. Når det begynder at blive tykkere, tilsæt da smørret lidt efter lidt – imens du hele tiden pisker.
 3. Fortsæt til der ikke er mere smør tilbage, alt er pisket sammen og det har en lække tyk og passende konsistens.
 4. Smag til med salt og peber

 

Anret:

 1. Læg asparges på en tallerken, hæld saucen over
 2. Top med rejerne og frisk dild

Bedøm denne ret

Hvide asparges med rejer

Tips til at undgå en skilt sauce

Det er faktisk virkelig nemt at lave en god sauce, men det kræver lidt for at den ikke bliver skilt. Her har jeg samlet mine bedste tips og tricks, byd endelig ind hvis I har flere.

 • Hav samme temperaturer på råvarerne. Der skal ikke bruges særlig mange råvarer, men det er vigtigt at deres temperaturer er nogenlunde ens. Blander man f.eks. koldt smør med de varme æg, vil det skille. Omvendt må smørret heller ikke være for varmt. Derfor smelter jeg det først og lader det køle lidt af, så det kommer ned og får samme grader som æggeblandingen. Helt ideelt omkring 60-70 grader.
 • Saucen kan holdes varm over et vandbad, hvis ikke den skal serveres lige med det samme – den må dog endelig ikke blive for varm. Så pas på med lige at skrue op til sidst, eller komme saucen i mikrobølgeovnen dagen efter. Det vil helt sikkert skille saucen. Du kan heller ikke lade saucen blive helt kold og så røre i den, så vil den også dele sig op i vand og olie.
 • Hvis du har en skilt sauce, kan du røre et par nye æggeblommer op i let varme med lidt citronsaft, og når det er lyst og skummende – kan du hælde den skilte sauce op her i. Pisk godt, så kan saucen samle sig igen.

 

Forskel på holladaise og mousseline til dine hvide asparges med rejer.

En mousseline er en hollandaise, hvor der til slut tilsættes fløde. Jeg har valgt at lave en hollandaise hertil, men mange serverer også en mousseline til sine hvide asparges med rejer. Begge saucer går ud på at emulgere smør med saften fra citron og æggeblommer. Men hvor der så tilsættes mere citron i en mousseline + fløde eller flødeskum, der tager lidt denne her syrlige smag.

 

Emulgeret sauce

Det er med at emulgere en sauce, gør man (som jeg har forstået det) for at saucerne ikke skiller, og for at give saucen en konsistens så den lægger sig fint i munden. En emulgering er nemlig at forbinde  to væsker som egentlig ikke kan blandes, f.eks. olie og vand. Så begge væsker slås i stykker, hvor den ene væske suspenderes ind i den anden. Dt giver en sauce som opleves rar i munden og som gør at der er tid til at smags og aromastoffer bliver frigivet i munden.

 

Andet sommermad som også kan nydes på terrassen

 

Instagram og Facebook

Vil du have mere inspiration til mad til både hverdag og fest? Inde på min instagram-profil (@juliebruunsblog) deler jeg hver dag madbilleder og opskrifter – jeg ville blive glad for at se dig derinde! Du kan også finde mig på Facebook, hvor jeg også hedder “Julie Bruuns blog”. Vi ses!

Kommentarer

Ingen kommentarer endnu

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret