Pizzadej

Pizzadej opskrift – her er en opskrift på en meget nem pizzadej uden surdej, men på få ingredienser. Nemlig gær, vand, salt, olie og hvedemel. Resultatet er en elastisk dej, som giver en sprød og luftig pizza. Det er virkelig lækkert at bage med surdej, når der skal laves hjemmelavet pizzadej, det er bare ikke altid at man har sådan én stående. I hvert fald ikke hjemme hos os. Så denne løsning er til dig, som heller ikke lige har fået bikset en surdej sammen nogle dage inden I skal lave pizza. Det her er samtidig en opskrift på en hurtig pizzadej, da den blot skal hæve en times tid på køkkenbordet.

Pizzadej
Pizzadej uden surdej, men klar på få timer

 

Opskrift pizzadej

 

Her er den bedste pizzadej, som kan være klar på ganske kort tid. Opskriften rækker til 5 pizzaer, der hver især giver 6 stykker. Vi havde min familie på besøg og var i alt 6 voksne og 3 børn og her var mere end rigeligt. Der var snildt nok mad til 2 ekstra personer. Jeg håber I kan bruge opskriften på en lækker pizzadej uden surdej.

Pizzadej

Opskrift til 5 pizzaer a 6 stykker

Forberedelsestid

15 minutter

Tilberedelsestid

1,5 timer

Samlet tid

knap 2 timer

Ingredienser

  • 50 g gær
  • 1/2 liter vand
  • 2 store tsk. salt
  • 1/2 dl olie + lidt ekstra til at vende dejen i
  • 900 g hvedemel + lidt ekstra til udrulning

Sådan gør du

  1. Start med at opløse gær i vand. Jeg brugte en røremaskine til at røre min pizzadej sammen. Men den kan også æltes i hånden
  2. Tilsæt salt og olie og rør et øjeblik
  3. Tilsæt så melet lidt af gangen og ælt godt. Gerne 10 minutter på røremaskine ved høj omdrejning. Ellers så meget du orker med de bare næver
  4. Kom 1-2 spsk. olie ned til dejen i skålen og løse kanterne fra skålen, så den lige bliver vendt rundt i olien.
  5. Lad dejen hæve 1 time på køkkenbordet i skålen. Kom et stykke film (eller klip en frysepose op, og kom) over skålen. Læg et vistestykke over og forbered imens en tomatsauce, noget fyld eller hvad du ellers skal bruge ud over din pizzadej
  6. Tænd ovnen på max varme, min kom op på 270 grader varmluft med en bagesten/ et bagestål i. Dette skal blive helt varmt, det tager ca. 40 minutter.
  7. Rul din dej ud, enten med en kagerulle eller se om du kan bruge hænderne til at presse den godt flad. Det er mest “rigtigt” ikke at bruge kagerulle, da denne presser luften ud af dejen. Nogle gange er det bare det nemmeste med en kagerulle, og jeg skal nok lade være med at sladre til nogle hvis du bruger denne metode ;o) Brug lidt ekstra mel til udrulningen, så dejen ikke hænger fast på rullen
  8. Løft bunden over på et stykke bagepapir (som enten ligger på en bageplade eller på en kombispade – hvis du bruger bagestål)
  9. Kom tomatsauce og fyld på, og stil bagepladen ind i ovnen / eller skub pizzaen fra kombispaden over på bagestålet.
  10. Bag 10-15 minutter alt til din pizza er bagt færdig.

Bedøm denne ret

Flere gode opskrifter på pizza

 

  • Hvis du søger en yderst nem pizza, så skal du prøve at lave tortillaspizza. Her køber man blot bunden – som er tortillaspandekager, kommer lidt fed på og bager dem i kort tid i ovnen. Denne variation er med bresaola
  • Af fuldstændig samme koncept som ovenfor, kan du prøve at lave pitapizza. Igen købte “bunde” nemlig pitabrød. Denne her er med serranoskinke, pesto og mozzarella.
  • Jeg har også en lidt anderledes pizza opskrift, nemlig polenta pizza som er overraskende nemt, sundt, mættende og lækkert.
  • Den sidste idé til anderledes pizza, er blomkålspizza. En slags grøntsagspizza hvor der er godt med blomkål i bunden.

 

Kan jeg lave pizzadej med fuldkorn?

Denne her dej er lavet udelukkende på hvedemel. Men du kan sagtens lave det om til en fuldkorns pizzadej. Erstat evt. 300 g af hvedemel med grahamsmel. Du kan også brug hvid hvedemel, som er en grovere og mere fiberrig type mel. Eller kan du erstatte noget af hvedemelet med havregryn.

 

Hvordan laver man pizzadej?

Det er meget nemt at lave en dej til pizza. Jeg bruger en røremaskine, hvorfor det er endnu nemmere da den klarer det hårde arbejde for mig. Så jeg rører blot lidt gær ud i vand. Tilsætter olie, salt og mel og rører. Dejen må gerne røres sammen i forholdsvis lang tid på røremaskinen ved høj omdrejning. Det giver den mest smidige, elastiske og luftige dej. Så bliv ved med at røre til dejen slipper kanterne helt.

 

Hvad kan man bruge pizzadej til?

Ud over at bage helt klassiske pizzaer, kan man også bruge denne pizzadej til f.eks. pizzasnegle eller pizzasnurrer. Kom en tomatsauce på og evt. skinkestrimer, ost, lidt løg, peberfrugt eller hvad du ønsker og rul til en pølse. Skær i skiver og få hjemmelavede pizzasnegle ud af opskriften. Fyldet kan også varieres, så du i stedet smører dejen med en pesto. Så kan du lave små pestosnegle, som er perfekte i madpakken. Ellers kan du bruge dejen til en indbagt pizza eller til en klassisk lys kartoffelpizza.

 

Er denne pizzadej nem?

Meget nem, den består af ganske få ingredienser som alle kan købes i det lokale super marked. Den kræver ingen yderlige evner i et køkken og den er klar på meget kort tid.

 

Har du en opskrift på glutenfri pizza?

Du kan jo lave dig en blomkålspizza og tilføje lidt husk loppefrøskaller og glutenfri havregryn eller anden glutenfri type mel. Så har du et alternativ til dem som undgår gluten. Jeg har f.eks. en opskrift lige her.

 

Kan jeg bage pizzadej uden gær?

Ja, jeg kommer ikke gær i mine blomkålspizzaer (se den jeg linkede til oven for). Dog synes jeg gær er et must i de klassiske bunde som her. Gær får dejen til at hæve op, og får det her gluten i hvedemelet til at arbejde, så dejen bliver elastisk og luftig.

 

Kan jeg lave opskriften om til en koldhævet pizzadej?

Ja det kan du godt. Brug koldt vand i stedet for og en del mindre gær, ca. 1-2 “ærter” i størrelse. Ellers laves dejen på samme måde som her, men i stedet for at hæve på køkkenbordet en time – hæver den. køleskabet natten over. Dette kan være praktisk, hvis du ønsker at bage din pizza tidligere på dagen. Så kan dejen laves aftenen inden og dejen kan sove i køleskabet natten over.

 

Kan jeg lave denne pizza dej uden røremaskine?

Ja det kan du godt, men det kræver lidt mere armmuller. Her skal du nemlig selv i gang med at ælte dejen. Det kan sagtens lade sig gøre, men du må gerne ælte den i så lang tid du nu orker for at få så meget luft ind i dejen som muligt.

Instagram:

Følg meget gerne med på min Instagramprofil lige her

Kommentarer

Ingen kommentarer endnu

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret