Motivation til træning er et lille skriv om nogle ting der motiverer mig og hjælper mig med at komme afsted til både løb og træning
Motivation til træning
Har du også overvejet at begynde at løbe lidt, nu hvor foråret nærmer sig. Men er det lige svært nok at tage sig sammen, få tøjet på og benene smækket ud af døren? Det kan måske være nemt nok at få tøjet på, men svært at komme afsted. Jeg vil forsøge at komme med lidt motivation til træning, du du får lyst til at komme afsted. Jeg vil snakke om hvilke fejl skal man lade være med at begå, så det ikke ender ud i en skade fra start, og om hvordan holder du så motivationen til at fortsætte din løbe-idé.
Få motivation til at komme afsted
- Sæt nogle mål, det kan bare være små mål. F.eks. “jeg vil kunne løbe 1 km uden at gå“, “jeg vil kunne løbe i 7 minutter uden at gå“, “jeg vil prøve at holde max 3 gå pauser på min rute“, “jeg skal løbe en gang om ugen” – Når du så er kommet lidt i gang med at løbe, kan du sætte nogle nye mål, for at holde motivationen.
- Løb med en veninde, når du laver aftaler med folk er der måske større chance for I kommer afsted
- Lav en playliste med en masse lækkert musik, du kan have i ørerne når du løber
- Køb et pulsur eller download en løbe app, på den måde kan du holde øje med hvor langt du løber, med hvilken hastighed du løber, hvor meget du forbrænder mm. Det kan igen være motiverende, at have nogle tal du senere kan forsøge at stikke
- Tænk over hvorfor du gerne vil i gang med løb: tænk over alle de fordele der er ved at komme i gang. F.eks. “jeg vil få mere energi”, “jeg vil bliver gladere”, “jeg får frisk luft”, “jeg får set min veninde, som jeg løber med”, “jeg tber mig, så jeg kan passe mine jeans” osv. Måske det lige giver dig det sidste motivation til at komme afsted
- Tænk over hvordan du har det bagefter turen, det er måske svært at komme ud af døren, men har man ikke altid haft det fantastisk efter man er kommet hjem?
- Lav et program til dig selv, prøv om du kan følge det. Skriv det evt. ned på hånden, så du ikke skal løbe rundt med et stykke papir. Det kunne være: lunt i 4 minutter, løb lidt hurtigere i 2 minutter, lunt i 1 minut, spurt i 30 sekunder, lunt i 2 minutter, gå i 30 sekunder og spurt igen i 30 sekunder. Eller noget lignende, – for at træne interval og skabe lidt spænding på turen, hvis du nu synes det er kedeligt at løbe.
Undgå de typiske startfejl
- Start ikke for hårdt ud, start altid en løbetur med en opvarmning, enten en masse stræk og øvelser (se eksempler her), eller med at lunte de første 5 minutter, så kroppen lige kommer i gang. Starter du for hårdt ud, kan du opleve et overload traume, altså at du overriver noget pga. for stor belastning. Fibersprængninger er eksempler herpå.
- Sæt ikke for urealistiske mål, lad være med at bestemme dig for at løbe halvmarathon om 14 dage. det er vildt demotiverende at se sine mål ramle sammen hele tiden
- Lad være med at ændre for meget på din kost, samtidig med du starter op med træning eller løb. Hvis du kun tillader dig selv 1500 kcal i døgnet, ikke må spise sukker, hvidt brød, alkohol og så samtidig også skal løbe 5 gange på en uge, bliver det for hårdt og urealistisk, og igen braser målene for én. Så sæt dig i stedte nogle mål, som du rent faktisk kan nå.
- Lad være med at løbe på helt tom mave, på en dag hvor du heller ikke har drukket vand. Omvendt, er det heller ikke så smart at løbe på fuld mave, hvor du kan mærke væsken nærmest hopper i maven på dig, det vil nok hurtigt straffe dig med en omgang sidestik.
- Lad være med at overtræne fra dag 1, hold nogle pauser. Kroppen har brug for restitution, så hvis du starter helt fra bunden, så hold hellere et par dages pause mellem dine løbeture. Apropos skaden “overload”, som jeg snakkede om i punkt 1 – findes der også en skadesform: “overuse” den hører mere ind under punktet her, – at træne så ofte at man langsomt river mere og mere over eller skaber mere og mere betændelse. Skinnebensbetændelse eller løberknæ er eksempler herpå. Omvendt, skal der heller ikke holdes for lange pauser (en uge mellem hver tur f.eks) det vil både gå ud over resultatet og din manglende fysiske fremgang. Men også det mentale aspekt, så kommer du ikke ind i okay-det-her-træning-er-jo-faktisk-ret-fedt perioden.
Motivation til træning – hold den ved lige
- Sæt mål og konkurrer med dig selv. Som jeg snakkede om tidligere, kan motivationen måske holdes ved lige ved at blive ved med at sætte mål for dig selv. Ift. hvor langt du kan løbe, hvor hurtigt du kan løbe, hvor få pauser du kan tage, hvor mange øvelser du kan smide ind under vejs, hvor mange gange på en måned du kan komme afsted, – noget i den stil. Men pas nu på med overtræningen, lyt til din krop og respekter dens tegn.
- Meld dig til nogle løb
- Køb noget nyt og lækkert træningstøj og udstyr, det virker altid
- Få nyt musik ind på din spilleliste.
- Ændre din løberute, løb andre ture, se noget nyt, oplev forskellige underlag under dine fødder (græs, sand, skovbund, asfalt) Måske bare tag din løberunde den anden vej rundt.
- Lav intervaltempo undervejs, evt. lav øvelser undervejs.
- Læg dine træninger ind i kalenderen, så du ved hvornår du skal afsted. Så bliver det ikke et spørgsmål om “Gider jeg afsted idag”.
- Nyd turen, kig dig omkring og sug alle indtryk til dig. Skinner solen, dufter der er blomster, nyslået græs, er der børn som leger, familier som fodrer ænder eller spiller bold, gamle mennesker som går hånd i hånd, fugle der synger, mennesker som smiler til dig. Livet er da for lækkert, så nyd det rundt på turen
Se også lidt hjemmetræningsprogrammer her:
Træn med på Instagram
Følg også meget gerne med på min instagram. Jeg har delt en masse træningsinspiration derinde, primært en masse hjemmetræning og rigtig mange øvelser uden redskaber. Jeg bruger dette hashtag #hjemmetræningjuliebruun for at samle al træning under ét.
Kommentarer