Bananbrød uden sukker

Bananbrød er en virkelig god måde at få brugt sine overmodne bananer på. De behøver nødvendigvis heller ikke være overmodne, det var mine ikke og brødet bliver stadig dejlig sødt. Men jo brunere dine bananer er, jo sødere et brød får du. Her ud over har jeg blendet havregryn, mandler og grahamsmel og brugt dette i brødet frem for hvedemel. Det mætter og er derfor fyldt med fuldkorn. Håber, I kan bruge min bananbrød opskrift. Jeg har kaldt opskriften for bananbrød uden sukker, jeg er helt med på, at der er sukker i den mørke chokolade, og honning er jo også en form for sukker. Men det er uden hvid, raffineret sukker og er med meget mindre mængde sukker på denne måde, end det klassiske bananbrød.

sundt bananbrød

bananbrød
Bananbrød med havregryn, grahamsmel, mandler, lidt salt, bagepulver, æg, bananer, honning, smør og mørk chokolade.

 

Opskrift på bananbrød

 

Det her bananbrød er noget af det nemmeste at lave. Det indeholder ingredienser, som mange måske har liggende hjemme, vi har i hvert fald tit. Det indeholder ikke sukker og er lavet på groft mel, havregryn og mandler. Så her får du et sundt bananbrød der mætter og smager drøngodt. Hvis du ønsker det lysere, kan det sagtens laves på hvedemel i stedet. Du kan også tilføje mere honning, for en sødere udgave. Personligt synes jeg, dette brød er sødt nok, især hvis dine bananer er godt modne.

Bananbrød

Opskrift til 14 skiver

Forberedelsestid

10 minutter

Tilberedelsestid

25-30 minutter

Samlet tid

35 minutter

Ingredienser

 • 100 g mandler
 • 100 g havregryn
 • 60 g grahamsmel
 • 5 æg
 • 4 modne bananer
 • 1 tsk. bagepulver
 • 1/2 tsk. salt
 • 2 store  spsk. honning
 • 50 g smør
 • 100 g chokolade

Sådan gør du

 1. Tænd ovnen på 200 grader varmluft Kom mandler, havregryn, grahamsmel, bagepulver og salt i en blender og kør til det er mel
 2. Kom det i en skål sammen med æg, bananer og honning. Mos bananerne op af siden af skålen og rør det sammen
 3. Smelt smør og hak chokoladen groft.
 4. Kom disse ting i skålen og rør rundt.
 5. Kom dejen i en rugbrødsform beklædt med bagepapir.
 6. Bag brødet i ca. 20-25 minutter. Tag så brødet ud af formen og giv det yderligt 5 minutters tid. Test ved at stikke en gaffel i brødet, når der ikke hænger dej fast er det færdigt.

Bedøm denne ret

bananbrød

Hvordan laver man bananbrød?

Jeg kommer først de tørre ingredienser i en blender og kører til mel. Så kommer jeg det i en skål sammen med moste bananer, æg, honning, smeltet smør og hakket chokolade. Det hele røres sammen, kommes i en form og bages i ovnen. Det er et meget nemt bananbrød.

 

Kan bananbrød fryses?

Sagtens. Det bliver bestemt ikke dårlige af at være en tur i fryseren først. Så har du bagt for meget, så kom det blot i fryseren og tag det op en anden god gang.

 

Hvordan opbevares brødet?

Hvis du ikke fryser det ned, så opbevar det i køleskabet. Jeg kommer mit bananbrød i en frysepose og lægger det ind i køleskabet. Når det så skal spises, kan det serveres helt koldt eller du kan komme det en tur i ovnen igen eller på brødristeren.

 

Kan jeg tilføje brødet mere smag?

Hvis du synes, kan du sagtens komme kanel, kardemomme, stødt ingefær eller vanilje til dit brød. Det vil give mere smag, men til gengæld fjerne fokus lidt fra banansmagen. Du kan også komme appelsinskal her i. Jeg har et lidt mere julet brød lige her, som minder lidt om det, jeg forklarer. Det smager også hammergodt.

 

Kan man bage et glutenfri bananbrød?

Ja, dette brød indeholder primært mandler og havregryn (som også fås glutenfri), så i virkeligheden er der ikke særlig meget gluten i dette brød. De 60 g grahamsmel kan du skifte ud med ekstra havregryn, som blendes og bliver til havremel. Eller du kan bruge rismel eller sorghummel. Hvis du undgår gluten helt, så vær også opmærksom på at finde en bagepulver uden.

 

Bananbrød med chokolade

Du kan også sagtens undlade de her grofthakkede chokoladestykker inde i brødet og i stedet komme smeltet chokolade hen over brødet. Det synes jeg også er ret lækkert, også fordi jeg elsker at man rigtig kan smage bananbrødet uden chokoladen indblandet i selve brødet.

 

Tilføj nødder til dit brød

Du kan sagtens tilføje hele (eller hakkede) nødder til dit brød også. Jeg har blendet mandlerne, så det bliver til mandelmel. Det giver stadig en dejlig smag, konsistens og gør brødet rigt på gode fedtsyrer. Ved at blende det, bliver det også til et børnevenligt bananbrød. Men du kan jo også tilføje hasselnødder, valnødder, hakkede mandler, rosiner eller lignende til brødet.

brød med banan

Er det her et sundt bananbrød?

Ja, det vil jeg mene. Det er uden sukker, kun sødet med lidt honning, bananerne og den mørke chokolade. Der er masser af fibre og fuldkorn i. Brødet mætter godt og tilfredsstiller den søde tand. Det er helt perfekt som morgenmad eller mellemmåltid. Det kunne egne sig super fint til madpakken, eller til en picnic tur.

 

Lav det om til bananmuffins

Du kan sagtens bruge dejen og komme den i muffinsforme frem for en rugbrødsform. Så får du bananmuffins frem for bananbrød. Hvis du har for meget dej efter at have lavet bananbrødet, kan du også bruge resterende til muffins, så du får lavet begge dele.

 

Se også min opskrift på en sund banankage, bananboller med chokolade og bananmuffins

 

Bananbrød med dadler

Du kan også søde dit bananbrød med dadler fremfor honning. F.eks. kan du kaste dig ud i denne opskrift som består af følgende:

 • 100 g mandler
 • 150 g bløde dadler (friske – i papæske)
 • 3 modne bananer
 • 4 æg
 • 1 tsk. salt
 • 2 tsk. bagepulver
 • 100 g smør
 • 250 g hvedemel
 • 60-70 g chokolade til toppen

 

 1. Varm ovnen op til 200 grader
 2. Kom mandler i en minihakker eller foodprocesser og kør til det er mel
 3. Fjern stenene fra dadlerne og kom dem og resten af ingredienserne i (minus chokoladen) og kør rundt.
 4. Kom dejen i en rugbrødsform og kom kagen i ovnen
 5. Giv bananbrødet omkring 45 minutter, det bliver hurtigt gylden ovenpå, men den kan godt stadig være lidt klistret inden i. Du kan så enten skrue ned for varmen og give kagen lidt længere tid ved svagere varme, for at varme midten af kagen uden at brænde toppen af. Eller du kan tage den ud af formen de sidste ti minutter – så får den mere varme i midten også.
 6. Når bananbrødet er bagt igennem tages den ud og chokoladen lægges på toppen – på den måde smelter det selv.

 

Instagram og gratis nyhedsbrev

Følg endelig med på min instagramprofil også, hvor jeg deler en masse andre madbilleder og opskrifter. Du kan også tilmelde dig mit nyhedsbrev lige her helt gratis. Så vil du modtage mine madplaner i din indbakke hver uge.

Kommentarer

  1. Hej Julie – tusind tak for alle dine fantastiske opskrifter🤩. Vi bruger dem ofte. Det her bananbrød laver jeg ofte – men jeg vil rigtig gerne bruge ingredienserne fra den øverste opskrift – men gerne med dadler. Jeg ved godt der er en opskrift på siden med dadler, men der er hverken havregryn eller grahamsmel i.
   Så hvor mange dadler skal jeg putte i i stedet for honning i opskrift nummer er?

   1. Hej Karina. Åh ja, det er et godt spørgsmål. Jeg tror jeg ville bruge omkring 100 g dadler, hvis jeg skulle lave den på den måde 🙂

 1. Hvis man putter dem i muffinsforme, hvor lang tid vil du så mene de skal have i ovnen? 🙂
  Ps. tak for en fantastisk inspirerende blog!

  1. Selv tak for din søde kommentar 😀 Åh det er et godt spørgsmål, jeg vil nok gætte på en lille halv time så 🙂 Måske tjekke til dem efter 20-25 minutter.

 2. Nøj hvor ser det bare super lækkert ud! Ved du om man kan erstatte melen med en glutenfri mel som fuldkornsrismel eller lignende?

  1. Hej Anja 🙂 Mange tak. Det tror jeg godt du kan, har dog ikke lige prøvet det 😉 – men tænker sagtens det kan bruges.

 3. Hej Julie, mums bananbrødet ser lækkert ud….. tror mine brune bananer skal forvandles til denne “sundere” kage ? Tak for en flot og brugbar blog ?

Vis alle kommentarer (12)

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret