Surdejsboller med hvedeklid og grahamsmel

Surdejsboller for begyndere. De her er nemlig både med en lille smule gær og en sjat surdej, som gør dem super sprøde og lækre.

surdejsboller

Surdejsboller
Surdejsboller med grahamsmel og hvedeklid. De her boller er super lækre, sprøde og grove.

 

Surdejsboller med hvedeklid, grahamsmel og hvedemel

Surdejsboller som er perfekte, nemme og vellykket hver eneste gang. Geniale for dig, der (også) er surdejsnybegynder.

Til disse skal der nemlig også bruges en lille smule gær, som er tricket, hvis man stadig er ret ny i surdejsbagningen. De er nogle af de mest luftige boller, jeg nogensinde har bagt. De har kæmpe huller inden i – er sprøde uden på og luftige og lette inden i. De smager dejligt salte og syrlige pga. min rug-surdej. Helt perfekte med smør og en skive ost på. Reklame: opskriften er lavet i samarbejde med Spinchy.com som forhandler dette vidunder af en røremaskine, ved navn Teddy.

De her surdejsboller kan sagtens fryses. Jeg laver altid en stor portion og smider dem i fryseren.

Surdejsboller med hvedeklid

Opskrift til 20

Surdejsboller som er perfekte, nemme og vellykket hver eneste gang. Geniale for dig der (også) er surdejsnybegynder. Til disse skal der nemlig også bruges en lille smule gær, som er tricket hvis man stadig er ret ny i surdejsbagningen. De er nogle af de mest luftige boller jeg nogensinde har bagt.

Forberedelsestid

15 minutter

Tilberedelsestid

1,5 time

Samlet tid

1 time og 45 min

Ingredienser

 • 250 g aktiv surdej
 • 2 "ærter" gær (mængde svarende til størrelsen på 2 ærter)
 • 1 spsk. honning
 • 1 spsk. salt
 • 2 spsk. olie
 • 1 dl naturel yoghurt
 • 5 dl lunken vand
 • 50 g hvedeklid
 • 200 g grahamsmel
 • 500 g hvedemel

Sådan gør du

 1. Kom alle ingredienser i en røremaskine og giv den fuld skrald i 10 minutters tid
 2. Kom et stykke husholdningsfilm over skålen og laden hæve på køkkenbordet i en time til halvanden
 3. Tænd ovnen på 250 grader varmluft (jeg bruger et bagestål, som jeg varmer helt op inden brug – det tager ca. 40 minutter) og så har jeg en dyb bageplade stående i bunden af ovnen som også varmes helt op (den kommer jeg nemlig vand i, så snart bollerne skal ind i ovnen – på den måde får jeg skabt noget damp inde i ovnen)
 4. Når ovnen er varm og dejen har hævet, kommer jeg dejen ud på et meldrysset bord
 5. Her vender jeg den forsigtig rundt i melet og skærer den ud i passende stykker med en dejskærer
 6. Jeg lægger dem forsigtigt over på et stykke bagepapir og får dem over på det mega varme bagestål med en kombispade (bagepapiret ryger med ind i ovnen). Husk vand i den nederste bageplade (ca. 3 dl)
 7. Giv bollerne 10-15 minutter alt efter hvor mørke du ønsker dem og brug kombispaden til at trække både boller og bagepapir ud igen

Bedøm denne ret

Surdejsboller med hvedeklid og grahamsmel


surdejsboller

Surdejsboller bagt på bagestål

Bollerne er bagt på et bagestål (hvilket er fuldstændig uundværligt for mig). Det giver en ekstrem varme nedefra, som får brødet til at udvikle sig langt bedre end hvad en almindelig bageplade kan. Jeg sørger for at tænde min ovn på max varme i mindst 45 minutter inden jeg skal bruge den. Så denne her stenovnsplade kan blive helt varm inden bollerne kommer ind i ovnen.

 

Se også min opskrift på grove gulerodsboller, bløde fødselsdagsboller eller grovboller vendt i kerner. Tre af mine personlige favoritter, når det kommer til hjemmebagte boller. 

 

Aktiv surdej

Det er vigtigt at bruge en aktiv surdej, dvs. at der er bobler i den når jeg bruger den. Du kan tjekke om din surdej er aktiv ved at tage en skefuld af den, og komme den i et glas med vand. Falder surdejen til bunden, er den ikke klar. Bliver den i vandoverfladen er den og flyder, så er den klar. Jeg “fodrer” min surdej inden den skal bruges, så den netop bliver aktiv. Det gør jeg ved at tage surdejen ud af køleskabet nogle timer inden jeg skal bage (evt. dagen inden). Så giver jeg den ca. 1/2 dl varmt vand og 1/2 dl rugmel. Jeg rører rundt i den og stiller den på køkkenbordet uden låg. Så skulle den gerne blive den aktiv af sig selv. Kommer der stadig ikke bobler i din, eller flyder den ikke endnu, så er den ikke klar. Vent derfor en dags tid med at bage, så den kan nå at blive fodret en gang mere.

 

Jeg burger denne røremaskine til surdejsboller

I sidste uge delte jeg en anmeldelse af min nye møghamrende lækre røremaskine Teddy, hvor jeg også delte en opskrift på verdens bedste kanelsnegle! Denne opskrift på surdejsboller er også udviklet i samarbejde med Teddy og hjemmesiden hvorpå man kan købe ham: Spinchy.com. Min holdning til Teddy er stadig den samme, han er guld værd og gør alt bagning SÅ meget federe. Hvis man overvejer at skaffe sig en ny røremaskine, ikke går på kompromis med kvalitet, bruger den ret meget og derfor ønsker noget virkelig lækkert og er villig til at betale lidt ekstra – så vil jeg klart anbefale at lure lidt på maskinen her.

 

Instagram

Besøg meget gerne min instagram-profil for meget mere inspiration til lækkert bagværk og mad i det hele taget.

Kommentarer

 1. Hej Julie,

  Tusind tak for alle dine mega lækre opskrifter!

  Hvor lang tid vil du tro dejen kan holde til at hæve, hvis den bliver koldhævet med 1 “ærte gær”.
  Skal dejen evt. stå på køkkenbordet og hæve færdigt i nogle timer inden bagning?

  Mvh Caroline

 2. Hej Julie. Jeg tænker bollerne også kan fungere som koldhævet – ligesom fx. Ølands kan. Er det noget du har afprøvet og vil du i så fald bruge samme mængde gær og surdej? Tak 🙂

  1. Det tænker jeg også du kan, så vil jeg bruge mindre gær og så koldt vand i stedet 🙂

 3. Hej, Jeg har lige lavet to af dine fantastiske kål salater uhm… de er super gode, så nu vil jeg gerne prøve at lave disse skønne boller. Men har du en opskrift på din surdej ?

  1. Hej Anette
   Dejligt at høre, så fedt at du er tilfreds 😀
   Jeg har faktisk ikke engang en opskrift, da jeg ikke har startet min selv. Men den er lavet på halv del rugmel og halvdel hvedemel. Brug ca. 1 dl af hver og 2 dl vand. Det er en ret god grundopskrift 🙂

 4. Når du bager med surdej, tager du så noget fra til næste bagning, eller starter du en ny surdej op hver gang?? Er ny ud i surdejs-bagning ?

  1. Jeg tager noget fra til den omgang boller jeg skal til at bage, og så kommer jeg ekstra mel og vand i det der er tilbage – som jeg så gemmer til næste gang. Egentlig stiller jeg ofte bare resten tilbage i køleskabet og så fodrer jeg den først den dag jeg skal bruge den 🙂 Med mel og varmt vand nogle timer inden og lader den stå på køkkenbordet ind til 🙂

Vis alle kommentarer (9)

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret