Omelet

Omelet er noget, jeg spiser virkelig tit til frokost, når jeg arbejder hjemme. Det er klart den frokost jeg får oftest, da det smager skønt, mætter rigtig godt og er sundt. Jeg spiser nærmest altid brød til morgenmad, så til frokost vil jeg meget gerne have noget andet. Gerne grøntsager og æg. Så sådan en omelet her er bare en glimrende mulighed for at få lidt proteiner, grøntsager og knap så meget brød. Her er nok til en person, men opskriften kan sagtens ganges op.

omelet

Omelet opskrift

 

Hvad er en omelet overhovedet? Jeg har nørdet en masse opskrifter og videoer for at finde frem til hvordan man laver den perfekte omelet. Hvad er forskellen på omelet og æggekage? Og hvordan man den bedste omelet med grøntsager – for jeg elsker at komme grøntsager i nærmest alt mad. Jeg har siden lavet utrolig mange omeletter og her er min favorit. En hjemmelavet omelet med ost og fløde, løg og persille. Mums!

Noget af det jeg elsker mest ved denne her spise, er hvor nemt og hurtigt det er. På et kvarters tid har man et lækker frokostmåltid. En cremet smag og tekstur, men alligevel med sprødhed og bid. Jeg kommer nedenfor med en masse forslag til fyld, men først.. Min bedste opskrift på omelet.

 

Omelet

Opskrift til 1 person

Forberedelsestid

7 minutter

Tilberedelsestid

5 minutter

Samlet tid

små 15 minutter

Ingredienser

  • 3 æg
  • 1/2 dl piskefløde eller mælk
  • 2 spsk. revet ost
  • 1 spsk. finthakket løg
  • 1 spsk. finthakket persille
  • godt med salt og peber
  • 1 spsk. smør til stegning

Desuden

  • 2 stykker bacon ti toppen
  • lidt ketchup og purløg til servering

Sådan gør du

  1. Start med at stege bacon sprødt
  2. Bland æg, fløde og parmesanost sammen i en skål
  3. Snit løg og persille fint og kom ved
  4. Kom salt og peber ved
  5. Kom smør på en pande og skru op for middel-varme (måske 7 ud af 9 på et komfur)
  6. Hæld æggemassen herover og lad den blive fast i kanterne.
  7. Vend den ene halvdel ind over den anden (så den klappes sammen) og vend panden lidt på skrå, så æggemassen løber lidt ud. Lad den ligge sådan et minut til den ikke er direkte flydende inden i. Den skal dog heller ikke være helt fast, gerne lidt en mellemting.
  8. Server med sprødstegt bacon, ketchup og frisk purløg

Bedøm denne ret

Hvordan laver man omelet?

Det er ganske nemt og meget hurtigt. Jeg har sat 15 minutter af til opskriften, men det er fordi jeg også serverer min med sprød bacon. Selve omeletten tager max 5 minutter at lave. I en klassisk omelet opskrift bruger man faktisk kun æg, evt. lidt vand, salt og peber og gerne ost. Men i min udgave har jeg også brugt lidt fløde, løg og persille. Men hvordan laves en den så? Pisk æg, salt og peber i en skål. Det er her du kan tilføje lidt vand eller fløde samt det fyld du ønsker. Det skal ikke piskes meget, men blot lige vendes rundt. Tag en slip let pande frem, kom bredtstof på og varm det op. Panden skal stå på middelvarme når æggeblandingen kommes på.

Kom så æggemassen på og lad den sætte sig, det tager cirka halvandet minut. Når den begynder at blive lidt fast i overfladen, lægges den sammen så den ene halvdel kommer ind over den anden halvdel. Det er lidt forskelligt hvor fast man ønsker sin omelet. Jeg vil gerne have den ret blød, så den skal ikke gennemsteges og blive helt fast. Top gerne med sprød bacon og frisk purløg.

 

Omelet med grøntsager

Ved at tilføje ekstra grønt, kan du lave dig en sund omelet. Du kan f.eks. komme champignon eller friske urter her i. Jeg elsker at bruge løg i min, men omelet med spinat er også godt. Du kan komme revet gulerødder, små stykker peberfrugt, aubergine eller squash her i. Du kan også servere den med lidt gnavegrønt til, hvis det f.eks. er til frokost. Her plejer jeg at spise lidt agurk, tomat, peberfrugtstænger, gulerødder og avocado til. Du kan jo både komme grøntsagerne inden i æggemassen, så de steges med på panden. Men du kan også komme fyld i din omelet, så den lægges sammen om grøntsagerne. F.eks. kan du lave omelet med skinke og lægge et stykke skinke, noget frisk grønt f.eks. noget skinke, avocadoskiver, cherrytomater, champignon eller lignende mellem omeletten – altså inden den lukkes sammen.

 

Omelet med fyld

Der er simpelthen så mange muligheder, og man kan variere sit fyld på så mange måder. Nu nævnte jeg ovenfor at man både kan komme sit fyld ind i æggemassen. Det kan serveres ved siden af eller det kan lægges ind oven på den let stegte æggemassen, inden den lægges sammen. Men hvad kan man komme inden i?

  • ost: jeg elsker at bruge ost i min omelet, og her kan du både bruge mozzarella, cheddar, parmesan og fetaost. Du kan også bruge en form for fast ost, f.eks. en vesterhavsost eller gammel knas.
  • champignon og andre svampe, såsom kantareller, østershatte mm. De kan lynsteges inden de lægges ind mellem omeletten og lukkes sammen her. Eller de kan snittes fint og kommes i selve æggemassen.
  • krydderurter: persile, basilikum, purløg og den slags.
  • tomater, f.eks. cherrytomater eller soltørrede tomater.
  • grønt: spinat, peberfrugt, løg og andre slags grøntsager.
  • krydderier: brug f.eks. paprika i din omelet, et must er flagesalt og peber.
  • mælkeprodukter: dette er måske ikke et slags fyld, men mere en råvare i din omelet. Men her kan du bruge fløde, creme fraiche eller mælk.
  • kød og fisk: jeg elsker at servere min omelet med bacon, men sprød chorizopølse eller parmaskinke kan også bruges. Du kan også servere din omelet med laks.

 

Omelet på panden

En omelet laves typisk på en pande, en slip let pande. Det er den hurtigste udgav, og også den jeg synes der giver det bedste resultat. Men den kan også laves i ovn, f.eks. hvis man ønsker at lave omelet til flere personer. Så er det bare med at gange op i ingredienserne og lave den i et ovnfast fad i stedet. Dog får man ikke denne her klassiske form på omeletten og jeg synes også det er noget sværere at styre konsistensen her i.

 

Server med..

Hvis du vil lave luksusudgaven, så server den med en hjemmelavet ketchup. Ellers kan du servere med pesto, noget rugbrød eller flutes. Der er jo også muligheden for mere grønt: at servere med gnavegrønt eller en salat.

 

Hvad er forskellen på omelet og æggekage:

Omelet er faktisk endnu nemmere at lave end en æggekage, da den ikke skal bages i ovnen, så det går hurtigere. En omelet laves typisk til en enkelt person, det er min opskrift også lavet til. Mens en æggekage er større, hvor du får en hel pande fuld med mad nok til 4 personer. Der er typisk også ost i en omelet, hvilket der ikke altid er i en æggekage. En omelet er ikke så fast i konsistensen som en æggekage. Den skal være en del mere blød, hvor en æggekage er mere fast og luftigt. Man bruger nogle gange hævemiddel i en æggekage og en form for stivelse, hvor en omelet indeholder færre råvarer.

 

Andre idéer til fyld og servering

Du kan jo også lave en spansk omelet, som er noget mere fyldig. Jeg synes denne opskrift er ret genial til frokost eller morgenmad, hvor den spanske udgave: omelet med kartofler er mere aftensmadsegnet. De her kartofler gør den tykkere, mere fyldig og om muligt endnu mere mættende. Hvis det er sådan en variant du vil kaste dig ud i, skal du bruge kartofler du koger først og derefter steger sprøde sammen med f.eks. chorizopølse. Dette tager du op igen og så tilsættes æggeblandingen i stedet. Kartofler og chorizo kommer du så tilbage på panden og så kan du lige give panden lidt varme i ovnen til sidst. Du kan også skifte bacon eller chorizo ud og i stedet lave en omelet med skinke.

Se også min opskrift på en æggewrap, som smøres med avocado og spises med ristede kikærter og lidt ekstra grønt – glimrende frokost. Jeg har også en tærte uden mel her, men med masser af æggefyld. Ellers har jeg en samling her med frokostidéer, som er meget nemme, hurtige og grønne.

 

Instagram og gratis nyhedsbrev

Følg endelig med på min instagramprofil også, hvor jeg deler en masse andre madbilleder og opskrifter. Eller tilmeld dig mit nyhedsbrev lige her helt gratis. Så vil du modtage mine madplaner i din indbakke hver uge.

Kommentarer

Ingen kommentarer endnu

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret