Koldhævede grovboller på surdej

Koldhævede grovboller bagt på surdej, som giver en syrlig smag og en sprød skorpe. Her er min koldhævede grovboller opskrift, jeg håber I kan bruge den.

koldhævede grovboller

Koldhævede grovboller på surdej

 

Jeg har netop delt en opskrift på et hjemmebagt rugbrød lavet på surdej. Jeg har nemlig de seneste måneder forsøgt mig lidt i denne her surdejsverden og jeg må sige at jeg er vild med det! Brødet får jo en helt anden struktur og smag, så derfor vil jeg idag dele en opskrift med jer. Grove boller bagt med en surdej, uden gær – koldhævede, så dejen blot skal hvile i køleskabet natten over. Her blev til ca. 20 styks.

Surdejen har jeg arvet, og blot holdt i live ved at fodre den. Jeg har endnu ikke særlig god erfaring med at starte mine egne. Men der findes et hav af opskrifter på nettet på hvordan du starter din egen.

Grovboller med surdej

Opskrift til 14-16

Ingredienser

 • 6 dl lunken vand
 • 12 g salt (cirka 1 spsk.)
 • 50 g havregryn
 • 150 g surdej (som er klar, den skal boble)
 • 150 g grovmel, f.eks. grahamsmel
 • 600 g hvedemel (evt lidt mere hvis dejen er for klistret) + lidt mel til drys

Sådan gør du

 1. Kom alle ingredienserne i en røremaskine, rør først forsigtigt så melet ikke flyver rundt. Når der er styr på det, kan du sætte tempoet op. Giv den blot fuld gas i 10 minutters tid, måske du skal stå ved din røremaskine så den ikke hopper og danser. Jeg kom til at forlade min og det resulterede i et ordentligt brag, da den rev sig ud af kontakten og hele vejen ned på gulvet. Heldigvis forblev dejen i maskinen og nåede ikke ud på gulvet ;o)
 2. Kom et stykke film hen over skålen og stil den til hævning i køleskabet i et døgn eller to, alt efter hvornår du ønsker friskbagte boller
 3. Næste dag: tag dejen ud af dit køleskab og tænd din ovn på 250 grader (jeg bruger en bagestål, som jeg bager dem på) Den tager 40-50 minutter om at blive helt varm. Så jeg tænder altid ovnen i god tid.
 4. Hæld dejen ud på et meldrysset bord og skær den i mindre stykker. Jeg bruger en dejskærer som denne.
 5. Løft forsigtigt stykkerne over på et stykke bagepapir og drys med lidt mel (her bruger jeg en lille si)
 6. Hvis du ikke har et bagestål, smider du bare bagepapiret på en bageplade og løfter bollerne her over på. Men hvis du har et bagestål, kan man skubbe kombispaden ind under bagepapiret og flytte det ind på bagestålet.
 7. Giv bollerne 12-15 minutter på den ekstrem varme stenovnsplade ved de 250 grader. Måske bollerne skal have lidt længere tid og i stedet bages ved 225 grader, hvis du bruger en almindelig bageplade.

Bedøm denne ret

Hvad kan man spise sammen med bollerne her?

De er super gode som morgenmad. Spis dem med (masser af) smør og ost, eller server denne sunde nutella eller marmelade sammen med. De er også gode til madpakken eller picnic turen. Her kan du lave en portion hønsesalat eller tunsalat og tage med i en bøtte ved siden af. Ellers kan de spises sammen med aftensmaden, f.eks. til en suppe.

koldhævede boller

Indlægget er ikke sponsoreret af hverken bagestål eller dejskærer ;o) Men jeg vil alligevel lige slå et slag for mit bagestål. Jeg ELSKER det og bruger det hver eneste gang jeg bager brød eller pizza. Det får bare den skønneste sprøde skorpe på sådan et, så hvis du mangler en gave til dig selv – vil jeg kraftigt anbefale dig at købe et bagestål.

 

Instagram og gratis nyhedsbrev

Følg endelig med på min instagramprofil også, hvor jeg deler en masse andre madbilleder og opskrifter. Eller tilmeld dig mit nyhedsbrev lige her helt gratis. Så vil du modtage mine madplaner i din indbakke hver uge.

Kommentarer

 1. Hej Julie.
  Kikkede på din rugbrøds opskrift. Gær….. Det er snyd 😉
  Hvis du vil ha en nem opskrift på rugbrød, på surdej, siger du bare til. Bager på samme surdej, fra 1988 😊

  Lars

  1. Wow hvor sejt den har holdt så længe. Jeg har ingen surdej og har ikke lige taget mig sammen til at komme i gang med en 🙁 Så jeg må desværre ty til gær lige pt.

 2. Min dej flader ud når jeg skærer den i stykker så bollerne bliver ret flade – skal der mere mel i mon ?

  1. Hej Louise. Ej beklager meget mit sene svar. Jeg har først nu opdaget en bunke kommentarer, som har været “usynlige” for mig. I hvert fald ser jeg dem først nu. Så et meget sent svar 😉 Men ja, jeg vil nok tilføje mere mel hvis dejen bliver flad. Den fungerede for mig, men nu er det også lang tid siden jeg har testet den af. Så måske jeg lige skal give opskriften et forsøg igen. Det fungerer jo ikke, hvis der er fejl i den. Men som jeg husker det, var dejen ikke tynd her.

  1. Ja, jeg lader altid lidt surdej være tilbage i glasset og fodrer så den gamle med lidt ekstra mel og vand. Jeg bruger ikke det hele og efterfølgende tager noget fra igen. Så vil der komme salt, kerner og den slags med ned i surdejen og det kan den ikke. Så lader lidt være tilbage i glasset og fodrer den 🙂

 3. Hej Julie
  Jeg har fulgt din opskrift på bollerne og havde en aktiv surdej, dejen er æltet på røremaskine og jeg kunne lave glutentest, men alligevel er dejen slet ikke hævet her til morgen:( Har du nogen ide til hvad jeg har gjort galt, som kan ødelægge hæveprocessen?

  1. Hej Sarah. Åh nej, det ved jeg da snart ikke så. Det lyder jo umiddelbart til at betingelserne for en super dej var der. Hmm.. Mon dit køleskab er for koldt når de hæver, eller om klædet du har brugt over enten har suget for meget væske eller omvendt ikke har været dækket nok til, så der ko for meget luft ned i dejen. Det må være noget ift. det tror jeg næsten :/ Har du bagt bollerne? Og blev de evt. gode idet du bagte dem?

Vis alle kommentarer (9)

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret