Grovboller opskrift

Grovboller – boller med havregryn og kerner. Her er min opskrift på nemme boller, som kan bages på få timer, eller som kan laves koldhævet – så dejen sover i køleskabet natten over. Denne opskrift på grovboller er en af de opskrifter jeg bruger alleroftest. Vi bager boller flere gange om ugen og jeg sørger altid for at fylde fryseren op med hjemmebagte grovboller. Det her er de bedste boller som mætter og fylder godt i maven.

Grovboller opskrift
Grovboller – min bedste opskrift på grovboller med masser af kerner

De her grove boller er bløde og luftige inden i, og sprøde uden på med masser af bid fra kerner, frø og havregryn. Det er meget nemme grovboller, da det hele blot køres på en røremaskine. Ikke noget med at ælte med hænderne og få dej over det hele. Her skærer jeg dem bare ud i stykker og løfter dem over på en bageplade. Jeg håber meget du kan bruge min grovboller opskrift – den giver 16-18 sunde boller. Så hvis du mangler en opskrift på mættende boller med fuldkorn, har jeg et bud her. Nogle gange smider jeg lidt revet gulerod i dejen, men ellers er dette opskriften jeg altid tyr til.

Grovboller

Opskrift til 16-18

Grovboller som er dejlig mættende og fylder godt i maven. Selvom der er brugt en masse kerner og frø, og melet også er delvist groft – er disse boller bløde inden i. Jeg har nemlig ikke kommet kerner og frø inden i selve bollerne, men til gengæld drysset med det inden de bages. De har en god sprødhed uden på og er seje og luftige inden i. De er nemme og hurtige at lave og på få timer har man en portion klar.

Forberedelsestid

30 min

Tilberedelsestid

2 timer

Samlet tid

2 timer og 30 min

Ingredienser

  • 25 g gær
  • 5 dl lunken vand
  • 1 dl yoghurt
  • 2 tsk. salt
  • 2 tsk. honning
  • 400-500 g hvedemel
  • 400 g grahamsmel eller speltmel
  • 1/2 dl olie
  • 2 dl kerner og frø (jeg brugte hvide og sorte sesam, hørfrø, solsikkekerner og græskarkerner)

Sådan gør du

  • Kom gær, vand, yoghurt, salt og honning i en skål eller røremaskine og rør til gæren er opløst
  • Kom hvedemel og grovmelet i skålen og rør igen, nu skal den bare have fuld gas – hvis du rører på maskine så giv dejen 10 minutter på fuld omdrejning (hold godt ved røremaskinen, den kan godt hoppe og danse lidt) hvis du rører i hånden, så skal der bare røres ind til du ikke orker mere.
  • Tag en ny skål og kom olien her i
  • Kom dejen over i denne skål og kom et klæde over skålen
  • Lad dejen hæve her i på køkkenbordet (i skålen) i 1,5 timer
  • Når dejen har hævet, tænder du først ovnen på 225 grader varmluft
  • Hæld kerner og frø ud på et bord, bland det lidt rundt og flad det lidt ud over bordet
  • Kom så dejen ud på de her kerner, vend den forsigtigt rundt her i, så kernerne dækker hele overfladen.
  • Skær så bollerne i stykker (jeg bruger en dejskærer) og flyt dem forsigtigt over på en bageplade beklædt med bagepapir
  • Når ovnen er varm kommes pladen ind i midten af ovnen, bollerne er færdige efter 15-18 minutters tid.

Bedøm denne ret

 

Opskrift på grovboller

De her boller er vendt i en masse kerner og frø. Det giver et virkelig lækkert og sprødt touch til den ellers bløde og luftige bolle. Efter dejen er rørt sammen, kommer jeg den over i en skål med olie. Det gør både at de her kerner efterfølgende bedre hænger fast. Men det giver også nogle sprøde boller. Alle de kerner, frø, havregryn og hvad jeg ellers har lyst til at bruge – kommer jeg ud på et bord. Dejen vender jeg ud i kernerne, så de dækker bollerne.

 

Hurtige og nemme boller

Opskriften her giver nogle hurtige grovboller, på få timer får du hjemmebagte boller. Får du gæster om 1-2 timer, så er dette en opskrift der kan bruges. Den er nemlig ikke koldhævet og skal stå i køleskabet natten over. Jeg kan godt lide at bage boller som er færdige et par timer efter, både fordi jeg har svært ved at vente til dagen efter på nybagte boller. Men også fordi jeg gerne vil have dem ud af verden, hvis jeg har en dej stående i køleskabet, står den der og venter på mig. Her er de lige som bagt og pakket ned i poser – som jeg så kommer i fryseren. På den måde er der altid hjemmebagte boller.

Koldhævede grovboller som mætter

Ønsker du en opskrift på koldhævede grove boller, en hvor du smider dejen sammen om aftenen og lader den stå i køleskabet natten over? Så vil jeg anbefale at bruge denne: koldhævede grovboller. Du kan også sagtens bruge denne her opskrift, men blot bruge mindre gær (1-2 ærter i størrelse). Bruge koldt vand og så lade dejen stå i køleskabet. Næste dag kan du sagtens bruge samme fremgangsmåde som opskriften her. Altså hvor dejen vendes ud på et bord med masser af kerner og efterfølgende skæres ud til stykker. Det er til gengæld super praktisk, hvis du gerne vil have friskbagte boller om morgenen. Så hvis du får morgenmadsgæster, og gerne vil servere dem lige fra ovnen – giver denne fremgangsmåde nogle vældig nemme boller

 

Verdens bedste grovboller

Se herunder fremgangsmåden, når jeg bager mine bedste grov boller. Først røres dejen sammen på en røremaskine. Så hælder jeg lidt olie i en skål og vipper dejen her over. På den måde blive bollerne sprøde og fedtede uden på. Så hæver dejen og den skæres i stykker på et bord. Bollerne vippes over på en bageplade eller et bagestål og bages i ovnen. Vend dem enten i kerner eller drys dem med havregryn inden de bages.

 

〈 Dejen til bollerne efter den er rørt sammen, inden den har hævet 〉

boller med kerner

〈 Kom olie over i en ny skål og hæld dejen her over i, lad den hæve 1,5 time her i 〉

〈 Kom dejen ud på et bord med kerner 〉

Dej til grovboller

〈 Skær bollerne ud med en dejskærer 〉

bløde grovboller

〈 Læg dem forsigtigt over på en bageplade med bagepapir, eller et bagestål 〉

grvoboller

〈 Bag bollerne i en meget varm ovn 〉

grovboller

Boller på røremaskine

Jeg rører min dej på røremaskine. Både fordi det er nemmest, så undgår man selv at stå hænder hænderne i det eller bruge en masse kræfter. Men også fordi at dejen bliver ekstra luftig og elastisk af det. Jeg giver dejen ret lang tid på røremaskinen ved høj omdrejning, gerne 7-8 minutter ind til dejen slipper skålens kanter. Du kan lave en test, ved at se om dejen tager fat i skålens kanter, når du lader den røre. Gør den det, så giv den lige et minuts tid mere på maskinen. Du kan sagtens lave bollerne uden røremaskine, men det kræver at du rører så længe du overhovedet kan, og det kan godt gå hen og blive ret hårdt. Det er også meget svært at få lige så luftige boller.

 

Glutenfri boller og andre glimrende opskrifter på grovboller

  • Først og fremmest vil jeg anbefale dig at prøve mine grove gulerodsboller. Det er nemlig min egen personlige favorit. Jeg synes de smager SÅ godt og er bare altid bløde og lækre, nok netop pga. guleroden. Jeg bruger også smør i denne opskrift, fremfor olie. Og smør kan altså bare noget!
  • Glutenfrie grovboller – hvis du er ude efter en glutenfri bolleopskrift, er det denne du skal kaste dig over. I hvert fald hvis du ønsker en grov bolle. Du kan også bare mine mere lyse boller uden gluten, de er så bløde.
  • Grove broccoliboller

 

Grove boller med havregryn

Du kan sagtens lave lidt om i opskriften her, så du f.eks. kommer havregryn i din bolledej. Du kan skrue lidt ned for melet og i stedet tilføje havregryn til dine boller. Det gør jeg selv tit. Så erstatter jeg omkring 100 gram af hvedemelet med havregryn. Du kan også erstatte grahamsmelet med rugmel, for en endnu grovere variant. Så får du en opskrift på boller med rugmel.

 

Kernefyldte boller

Du kan også sagtens komme de her frø, solsikkekerner, havregryn osv. ind i bolledejen. Så du ikke vender bollerne her i til sidst, men i stedet får det ind i dejen. Kom det blot ned til dejen i røremaskinen og pensl evt. bollerne med æg inden de bages. Det giver et lidt andet resultat, men er også virkelig lækkert.

 

Hvordan får jeg luftige gode boller?

Først og fremmest handler det om at røre dejen længe nok. Jeg bruger en røremaskine og lader dejen røre 10 minutters tid. Ind til den slipper kanterne. Det handler også om at lade dejen hæve længe nok. Den skal gerne hæve til omkring dobbeltportion og være helt luftig. Så synes du ikke dejen er hævet nok op, så lad den stå under klædet en halv times tid mere.

 

Kan boller hæve for længe?

Ja, du skal også være lidt obs. på at boller også kan hæve i for lang tid. Hvis de hæver for længde vil de komme til at smage af gær. Du kan måske dufte det, at det lufter lidt gæret. Det er ikke fordi de ikke kan spises sådan, men jeg foretrækker klart at de ikke har fået denne gærsmag endnu. De sprækker også nemmere når de bages hvis bollerne har hævet for lang tid. Hvis du har denne her gærluft /gærsmag i bollerne, hjælper det at bage dem lige lidt ekstra. let underbagte boller har det nemlig også med at få denne gærlugt eller smag.

 

Kan jeg bruge de kerner, frø eller gryn jeg ønsker?

Sagtens. Brug ruggryn, solsikkekerner, speltgryn, hørfrø, sesam, græskarkerner, hampefrø, chiarø eller hvad du ellers har liggende. Du kan også drysse lidt krydderi sammen med grynene. F.eks. oregano eller kanel, for at bage mere madboller eller dessertboller.

 

Er grovboller sunde?

Det kan være svært at definere begrebet sundt. Er gluten overhovedet sundt, måske ikke og så vil jeg anbefale at bruge en af mine mange glutenfri opskrifter. Dog er disse med grovmel, kerner og frø. De mætter godt og er fyldt op med fuldkorn. Jeg har brugt olivenolie og har heller ikke sukker i bollerne. Så helt usunde er de da ikke. De giver i hvert fald også en masse god næring.

 

Kan grovboller fryses?

Ja, jeg bager altid en stor portion af de her grovboller og fryser hele baduljen ned. Så har vi boller til de næste mange dage. Jeg tør blot en bolle op i mikrobølgeovnen og smider den efterfølgende på brødristeren, så de bliver sprøde uden på igen.

 

Hvad spiser man sammen med grovboller?

De her boller er super gode som morgenmad. Spis bollerne med smør og ost, eller server denne sunde nutella eller marmelade sammen med. De er også gode til madpakken. Her kan du lave en portion hønsesalat eller tunsalat og tage med i en bøtte ved siden af. Ellers kan du spise dine grovboller spises sammen med aftensmaden, f.eks. til en suppe.

 

Instagram:

Følg meget gerne med på min Instagramprofil lige her.

Kommentarer

    1. Hej Morten. Nej ikke lige denne her opskrift. Men jeg har nogle andre herinde med surdej, som jeg plejer at bruge – hvis jeg bager med surdej 🙂

  1. Mega gode boller 😊 Mange tak for opskriften! 🙏 Dog ville mine kerner ikke blive siddende ovenpå de færdige boller, men raslede af så snart man tog en bolle. Nogen gode råd?
    Kh Rita

    1. Hej Rita. Jeg forsøger at vende dejen godt rundt i kernerne ved at lægge dejen oven på kernerne. Frem for at drysse kernerne oven på dejen (hvis det giver mening). På den måde kommer der noget tyngde oven på kernerne, så de måske bedre hænger ved. Håber det virker 🙂 Kh. Julie
      Ellers kan du også undlade kernerne fra en start, så bollerne blot skæres ud og kommes på en bageplade. Så pensles de med æg og så drysses kernerne. Nogle gange kan det også virke til at de sidder bedre fast 🙂

    1. Ja det kan du sagtens. Så vil jeg bare bruge koldt vand og mindre gær.. Så bliver de super gode 🙂

  2. Hej Julie,
    Jeg har bagt disse skønne boller før! Nu er status den, at varmluft ikke længere virker i vores ovn. Ved du, om de sagtens kan bages med over/under varme og om det ændrer på grader eller tid?
    Tak for gode opskrifter!
    Vh. Line

  3. Hej
    Er der en grund til at olien og dejen skal op i en anden skål? Er helt i tvivl om det skal røres sammen med olien eller bare ligge i? Sorry er ikke så erfaren i at bage 🙂

    1. Det er så fint. Der skal ikke olie ned i dejen. Men når dejen er hævet færdig kommes den over i en ny skål, hvor i der er olie. På den måde vendes dejen rundt i olien, så den er dækket med det. Det giver en virkelig sprød ydre på bollen 🙂

  4. Hej Julie. Super lækre boller – men bager du dem på varmluft eller bruger du det kun i starten af bagningen?

    1. Hej Camilla.
      Jeg plejer at riste mine dagen efter. De kan sagtens spises efter, men de er dog bedst den dag de bliver bagt. Ofte fryser jeg dem ned og tager en op og kommer på risteren, når jeg vil have den 🙂

  5. Bollerne ser lækre ud – og har umiddelbart alt i skabene til at give mig i kast med dem, dog undtagen yoghurt. Kan man bruge fx skyr eller mælk i stedet?
    Venlig hilsen Line

    1. Hej Line. Det kan du sagtens. Du kan også undlade mælkeproduktet og blot buge vand i stedet. Gør jeg også selv tit 🙂

    1. Ja det kan de sagtens. Så skal der bare lige en tand mindre gær i og så koldt vand i stedet. Jeg ville nok bruge gær svarende til en mandel ish i størrelsen 😉

  6. Holda op nogle nemme boller at lave! Men Holda helt op hvor smager de bare enormt godt! Dejlig sprød skorpe og lækre bløde indeni! 👏🏻 Det er i hvert fald ikke sidste gang jeg laver dem! Så tak for en god opskrift 😍

  7. De smager virkelig godt! Lækre sprøde og luftige 😊
    Tusind tak for en god og meget nem opskrift. De vil helt sikkert blive lavet mange gange fremover 🙌🏻

Vis alle kommentarer (32)

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret