BLW – flere idéer til babyvenligt mad

BLW – Baby Led Weaning

Nu er det efterhånden et par måneden siden vi startede projekt BLW, det her med at babyen spiser selv. Læs gerne mit første indlæg om emnet her. BLW går ud på at babyen ikke skal fodres, men selv skal have lov til at gribe om maden og putte den i munden. Hvorfor er dette en god idé, hvilke fordele er der ved det og hvordan kan det være en udfordring? Alt det kan du læse i mit første indlæg.
Nu har Arthur spist selv i 2 måneder og det går faktisk ganske godt. I starten ramte vi en del udfordringer, bl.a. at det var ret begrænset hvor meget mad der egentlig endte i hans mund og mave. Han samlede maden op, knuste den og smed den på gulvet. Eller også ramte han ikke munden i forsøget på at få maden derop. Men efter et par uger blev det bedre, nu griber han flot om maden og rammer 90 % af gangene munden. Han spytter det ikke vildt meget ud igen, men spiser faktisk det meste. Dog er der stadig en del som ryger på gulvet og en del der ryger i hans hagesmæk. Det er også ret forskellig hvor sulten han er, og er han ikke sulten – leger han mere med det.
Nu synes jeg udfordringen er at give ham varieret mad. Jeg synes det kan være svært at give ham det samme som os, da vores retter ofte er krydrede og saltede samt af en konsistens som ikke helt egner sig til ham. Der er altid et eller andet vi andre spiser han kan få, men jeg synes stadig vi laver specialmad til ham, hvilket jeg gerne ville undgå. Han er mest interesseret i det vi andre spiser, så det ville være fedest hvis han kunne få det. Så har tænkt lidt og er kommet frem til lidt idéer til fingermad BÅDE familien og babyen kan være med på.

Til morgenmad:

 • Bananpandekager (Banan, æg og havregryn) Her kan du jo nemt stege deres først og så tilføje f.eks. lidt salt og honning til dejen og stege dine efterfølgende.
 • Æg (Jeg koger tit et ekstra æg til Arthur og hvis vi laver røræg får han også lidt – det kan man jo sagtens salte selv bagefter)
 • Rugbrød eller andet forholdsvis blødt brød. Man kan bage selv, og ellers købe sig til noget blødt kernefrit brød, man kan komme smør, smøreost, humus eller most avocado på f.eks.

 

Til frokost:

 • Fiskefrikadeller (igen, kan du stege deres og tage dem fra, tilføje salt og så stege dine egne) Måske I begge spiser dem på rugbrød, og du får denne karrysalat til
 • Bagt laks, evt. sammen med pastaskruer eller bagte grøntsager til din baby og måske lidt rå grøntsagsstave til dig
 • Æggewraps, hvis du f.eks. lavede de her til dig selv, kan din baby få dem uden salt og med den moste avocado på. Det kunne også være de her kikærtepandekager uden salt de kunne få
 • Blomkålspizzaer. Bundene her kan også laves uden salt til dem og med salt til dig. Så kan babyen nøjes med bundene og du kan komme fyld på dine
 • Falafler og veggiedeller. Start med at lave dejen uden salt, tag fra og steg til din baby. Kom så ekstra salt, hvidløg osv. i din egne og steg til dig.

 

Til aftensmad:

 • Boller i karry. Lav en fars uden salt og kog disse i sin egen gryde med vand. Kom salt i resten af farsen og kog dem til jer andre. I saucen kan du jo sagtens komme karry og alt muligt andet krydder i, men blot undlade salt. Når så du tager saucen over på din tallerken, krydrer du det blot ekstra her med salt. På den måde kan dit barn både få kødboller, nogle af de bløde grøntsager i retten, saucen og ris. I kan også blende saucen med grøntsagerne og på den måde få en tykkere sauce, hvor (de lidt større unger) ikke opdager at der er grøntsager i.
 • Krydret og cremet pastaret med kødboller. Igen kan du gøre præcis det samme som beskrevet ovenfor
 • Shakshuka. En ret med grøntsager, kartofler, tomatsauce og æg. Denne kan også sagtens saltes ovre på ens tallerken efter man har øst op til barnet. Den er heller ikke så tynd i det med sauce, så det er ok nemt for barnet at spise med fingrene.
 • Svensk pølseret. Her kan man snildt fiske en masse kartofler og grøntsager fra til babyen
 • Indisk dahl. Igen en forholdsvis tyk ret, som kan spises med fingrene. Igen kan retten saltes på ens tallerken.
 • Spinatvafler og spinatpandekager. Steg og bag din babys inden du kommer salt i dejen. Tilføj så salt og lav resten af familiens. Babyen kan sikkert også spise noget af det fyld i andre får, f.eks. most avocado, en bønnemos, stykker af agurk eller peberfrugt osv.


Kommentarer

 1. Her er vi også i gang med BLW. Min søn får bare vores mad (han nægter nemlig at blive madet), og så tiltaler BLW mig ret meget. Vi salter ikke vores mad – hvis det giver mening, tager jeg noget fra til ham – fx kødsovs – og så salter vores og ellers salter vi bare på vores tallerken. Det fungerer så fint. Jeg er ikke så fanatisk omkring saltindholdet – det er der jo også i fx leverpostej. Til gengæld er næsten alt vores mad krydret (selvfølgelig i en grad, så han kan være med – og så krydrer vi det evt. mere selv).
  Vores udfordring er, at han ikke kan tåle æg og er overfølsom over for mælk og gluten. AV! Men heldigvis går det fint med at finde på mad. Det værste er babydeller uden æg osv.

  1. Åh ja, det lyder lidt udfordrende. Men ja, men finder jo ud af at få det til at fungere. Men kan godt forestille mig at det besværliggør det en smule ;o)

 2. Åh BLW er seriøst det eneste der giver mening for mig! Det der med at made er so last century 😉
  Herhjemme giver vi dog bare det mad vi selv spiser – som BLW jo også lægger meget op til. Nu hvor vi venter nr. to bliver det helt sikkert det samme, for ham på 2 år vil tit bare have havregryn til aftensmad – og skulle vi så både stå og lave mad til os selv, sørge for havregryn OG tænke i babyvenligt BLW mad…. neeeej, så bliver livet bare for langt 😀
  / sisselsolsort.dk

  1. Ja nemlig. Men er I “lige glad” med saltindholdet eller bruger I ikke salt i jeres eget mad? Jeg synes det er lidt svært hvad man lige skal gøre..

Vis alle kommentarer (4)

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret