Grovboller opskrift

Denne opskrift på grovboller er en af de opskrifter jeg bruger alleroftest. Vi bager boller flere gange om ugen og jeg sørger altid for at fylde fryseren op med hjemmebagte grovboller. De her boller er bløde og luftige inden i, og sprøde uden på med masser af bid fra kerner, frø og havregryn. De er nemme at lave og du har en god portion grovboller på kort tid.

Grovboller opskrift
Grovboller – min bedste opskrift på nemme og luftige grovboller

 

Grovboller med kerner og havregryn

 

De her grovboller er vendt i en masse kerner og frø. De hæver i en skål med olie. Dejen vendes ud på et bord med kerner, så bollerne får den lækreste sprøde overflade. Det giver et virkelig lækkert resultat med bløde boller inden i og denne her sprøde overflade udenpå. Opskriften er hurtig, på få timer får du hjemmebagte friske boller. Får du gæster om 1-2 timer, så er dette en opskrift der kan bruges.

 

Variationer af grovboller

 

Ønsker du en opskrift på koldhævede grovboller, en hvor du smider dejen sammen om aftenen og lader den stå i køleskabet natten over? Så vil jeg anbefale at bruge denne: koldhævede grovboller. Du kan også sagtens bruge denne her opskrift, men blot bruge mindre gær (1-2 ærter i størrelse). Bruge koldt vand og så lade dejen stå i køleskabet. Næste dag kan du sagtens bruge samme fremgangsmåde som opskriften her. Jeg vil også anbefale dig at prøve mine grove gulerodsboller, de er virkelig også gode.

Nu til opskriften på disse luftige grovboller rørt på røremaskine.

Grovboller

Opskrift til 16-18

Grovboller som er dejlig mættende og fylder godt i maven. Selvom der er brugt en masse kerner og frø, og melet også er delvist groft – er disse boller bløde inden i. Jeg har nemlig ikke kommet kerner og frø inden i selve bollerne, men til gengæld drysset med det inden de bages. De har en god sprødhed uden på og er seje og luftige inden i. De er nemme og hurtige at lave og på få timer har man en portion klar

Forberedelsestid

30 min

Tilberedelsestid

2 timer

Samlet tid

2 timer og 30 min

Ingredienser

 • 25 g gær
 • 5 dl lunken vand
 • 1 dl yoghurt
 • 2 tsk. salt
 • 2 tsk. honning
 • 400-500 g hvedemel
 • 400 g grahamsmel eller speltmel
 • 1/2 dl olie
 • 2 dl kerner og frø (jeg brugte hvide og sorte sesam, hørfrø, solsikkekerner og græskarkerner)

Sådan gør du

 • Kom gær, vand, yoghurt, salt og honning i en skål eller røremaskine og rør til gæren er opløst
 • Kom hvedemel og grovmelet i skålen og rør igen, nu skal den bare have fuld gas – hvis du rører på maskine så giv dejen 10 minutter på fuld omdrejning (hold godt ved røremaskinen, den kan godt hoppe og danse lidt) hvis du rører i hånden, så skal der bare røres ind til du ikke orker mere.
 • Tag en ny skål og kom olien her i
 • Kom dejen over i denne skål og kom et klæde over skålen
 • Lad dejen hæve her i på køkkenbordet (i skålen) i 1,5 timer
 • Når dejen har hævet, tænder du først ovnen på 225 grader varmluft
 • Hæld kerner og frø ud på et bord, bland det lidt rundt og flad det lidt ud over bordet
 • Kom så dejen ud på de her kerner, vend den forsigtigt rundt her i, så kernerne dækker hele overfladen.
 • Skær så bollerne i stykker (jeg bruger en dejskærer) og flyt dem forsigtigt over på en bageplade beklædt med bagepapir
 • Når ovnen er varm kommes pladen ind i midten af ovnen, bollerne er færdige efter 15-18 minutters tid.

Bedøm denne ret

 

Flere gode opskriver på grove boller

 

 

Hvordan bager man de bedste grovboller?

Se her fremgangsmåden, når jeg bager mine bedste grovboller. Først røres dejen sammen på en røremaskine. Så hælder jeg lidt olie i en skål og vipper dejen her over. På den måde blive bollerne sprøde og fedtede uden på. Så hæver dejen og den skæres i stykker på et bord. Bollerne vippes over på en bageplade eller et bagestål og bages i ovnen. Vend dem enten i kerner eller drys dem med havregryn inden de bages.

 

〈 Dejen til bollerne efter den er rørt sammen, inden den har hævet 〉

boller med kerner

〈 Kom olie over i en ny skål og hæld dejen her over i, lad den hæve 1,5 time her i 〉

〈 Kom dejen ud på et bord med kerner 〉

Dej til grovboller

〈 Skær bollerne ud med en dejskærer 〉

bløde grovboller

〈 Læg dem forsigtigt over på en bageplade med bagepapir, eller et bagestål 〉

grvoboller

〈 Bag bollerne i en meget varm ovn 〉

grovboller

Kan jeg komme kerner og frø i bollerne, frem for at vende dem i det?

Du kan også sagtens komme de her frø, solsikkekerner, havregryn osv. ind i bolledejen. Så du ikke vender bollerne her i til sidst, men i stedet får det ind i dejen. Kom det blot ned til dejen i røremaskinen

 

Kan jeg skifte grahamsmel ud med speltmel eller anden type mel?

Ja, du kan godt bruge en anden type grovmel frem for grahamsmel. Du kan også bruge havregryn frem for noget af melet. Havregryn suger ikke helt så meget væske som mel dog, så kom lidt mindre vand ved her. Men ja brug endelig en anden type mel, hvis det er det du har liggende.

 

Hvordan får jeg luftige boller?

Først og fremmest handler det om at røre dejen længe nok. Jeg bruger en røremaskine og lader dejen røre 10 minutters tid. Ind til den slipper kanterne. Det handler også om at lade dejen hæve længe nok

 

Kan jeg bage bollerne uden røremaskine?

Ja det kan du også. Men det kræver at du rører så længe du overhovedet kan, og det kan godt gå hen og blive ret hårdt.

 

Kan bollerne hæve for længe?

Ja, hvis de hæver for længde vil de komme til at smage af gær. De sprækker også nemmere når de bages.

 

Kan jeg bruge de kerner, frø eller gryn jeg ønsker?

Sagtens. Brug ruggryn, solsikkekerner, speltgryn, hørfrø, sesam, græskarkerner, hampefrø, chiarø eller hvad du ellers har liggende. Du kan også drysse lidt krydderi sammen med grynene. F.eks. oregano eller kanel.

 

Er grovboller sunde?

Det kan være svært at definere begrebet sundt. Er gluten overhovedet sundt, måske ikke og så vil jeg anbefale at bruge en af mine mange glutenfrie opskrifter. Dog er disse med grovmel, kerner og frø. De mætter godt og er fyldt op med fuldkorn. Jeg har brugt olivenolie og har heller ikke sukker i bollerne. Så helt usunde er de da ikke.

 

Kan grovboller fryses?

Ja, jeg bager altid en stor portion af de her grovboller og fryser hele baduljen ned. Så har vi boller til de næste mange dage. Jeg tør blot en bolle op i mikrobølgeovnen og smider den efterfølgende på brødristeren, så de bliver sprøde uden på igen.

 

Hvad spiser man sammen med grovboller?

De er super gode som morgenmad. Spis dem med smør og ost, eller server denne sunde nutella eller marmelade sammen med. De er også gode til madpakken. Her kan du lave en portion hønsesalat eller tunsalat og tage med i en bøtte ved siden af. Ellers kan de spises sammen med aftensmaden, f.eks. til en suppe.

 

Instagram:

Følg meget gerne med på min Instagramprofil lige her

Kommentarer

  1. Hej Morten. Nej ikke lige denne her opskrift. Men jeg har nogle andre herinde med surdej, som jeg plejer at bruge – hvis jeg bager med surdej 🙂

 1. Mega gode boller 😊 Mange tak for opskriften! 🙏 Dog ville mine kerner ikke blive siddende ovenpå de færdige boller, men raslede af så snart man tog en bolle. Nogen gode råd?
  Kh Rita

  1. Hej Rita. Jeg forsøger at vende dejen godt rundt i kernerne ved at lægge dejen oven på kernerne. Frem for at drysse kernerne oven på dejen (hvis det giver mening). På den måde kommer der noget tyngde oven på kernerne, så de måske bedre hænger ved. Håber det virker 🙂 Kh. Julie
   Ellers kan du også undlade kernerne fra en start, så bollerne blot skæres ud og kommes på en bageplade. Så pensles de med æg og så drysses kernerne. Nogle gange kan det også virke til at de sidder bedre fast 🙂

 2. Hej Julie,
  Jeg har bagt disse skønne boller før! Nu er status den, at varmluft ikke længere virker i vores ovn. Ved du, om de sagtens kan bages med over/under varme og om det ændrer på grader eller tid?
  Tak for gode opskrifter!
  Vh. Line

 3. Hej
  Er der en grund til at olien og dejen skal op i en anden skål? Er helt i tvivl om det skal røres sammen med olien eller bare ligge i? Sorry er ikke så erfaren i at bage 🙂

  1. Det er så fint. Der skal ikke olie ned i dejen. Men når dejen er hævet færdig kommes den over i en ny skål, hvor i der er olie. På den måde vendes dejen rundt i olien, så den er dækket med det. Det giver en virkelig sprød ydre på bollen 🙂

  1. Hej Camilla.
   Jeg plejer at riste mine dagen efter. De kan sagtens spises efter, men de er dog bedst den dag de bliver bagt. Ofte fryser jeg dem ned og tager en op og kommer på risteren, når jeg vil have den 🙂

 4. Bollerne ser lækre ud – og har umiddelbart alt i skabene til at give mig i kast med dem, dog undtagen yoghurt. Kan man bruge fx skyr eller mælk i stedet?
  Venlig hilsen Line

  1. Hej Line. Det kan du sagtens. Du kan også undlade mælkeproduktet og blot buge vand i stedet. Gør jeg også selv tit 🙂

  1. Ja det kan de sagtens. Så skal der bare lige en tand mindre gær i og så koldt vand i stedet. Jeg ville nok bruge gær svarende til en mandel ish i størrelsen 😉

 5. Holda op nogle nemme boller at lave! Men Holda helt op hvor smager de bare enormt godt! Dejlig sprød skorpe og lækre bløde indeni! 👏🏻 Det er i hvert fald ikke sidste gang jeg laver dem! Så tak for en god opskrift 😍

 6. De smager virkelig godt! Lækre sprøde og luftige 😊
  Tusind tak for en god og meget nem opskrift. De vil helt sikkert blive lavet mange gange fremover 🙌🏻

Vis alle kommentarer (28)

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret