Find motivationen frem til løb

 
DSC09780
DSC09728
DSC09752
Skærmbillede 2017-04-11 kl. 21.32.25
 
Har du også overvejet at begynde at løbe lidt, nu hvor foråret nærmer sig (eller allerede er her – men hvor bliver solen af?) Men er det lige svært nok at tage sig sammen, få tøjet på og benene smækket ud af døren? Det kan måske være nemt nok at få tøjet på, men svært at komme afsted.
Jeg vil forsøge at motivere med lidt tips og tricks til at komme afsted. Snakke om hvilke fejl skal man lade være med at begå, så det ikke ender ud i en skade fra start, og om hvordan holder du så motivationen til at fortsætte din løbe-idé.
Indlægget er lavet i samarbejde med SPORT 24, som selv driver en blog med en masse inspiration til din træning. Bloggen fokuserer meget på at få leg og træning til at gå hånd i hånd, og jeg synes da du skal give den et besøg her! Jeg skriver også lidt på den, f.eks. har jeg her delt et indlæg om vejrtrækningen og dens vigtighed under træning og i denne runde snakker jeg lidt om opvarmning og løb, det indlæg kan du læse her.
DSC09730
 

Få motivation til at komme afsted

 

 • Sæt nogle mål, det kan bare være små mål. F.eks. “jeg vil kunne løbe 1 km uden at gå“, “jeg vil kunne løbe i 7 minutter uden at gå“, “jeg vil prøve at holde max 3 gå pauser på min rute“, “jeg skal løbe en gang om ugen” – Når du så er kommet lidt i gang med at løbe, kan du sætte nogle nye mål, for at holde motivationen.
 • Løb med en veninde, når du laver aftaler med folk er der måske større chance for I kommer afsted
 • Lav en playliste med en masse lækkert musik, du kan have i ørerne når du løber
 • Køb et pulsur eller download en løbe app, på den måde kan du holde øje med hvor langt du løber, med hvilken hastighed du løber, hvor meget du forbrænder mm. Det kan igen være motiverende, at have nogle tal du senere kan forsøge at stikke
 • Tænk over hvorfor du gerne vil i gang med løb: tænk over alle de fordele der er ved at komme i gang. F.eks. “jeg vil få mere energi”, “jeg vil bliver gladere”, “jeg får frisk luft”, “jeg får set min veninde, som jeg løber med”, “jeg tber mig, så jeg kan passe mine jeans” osv. Måske det lige giver dig det sidste motivation til at komme afsted
 • Tænk over hvordan du har det bagefter turen, det er måske svært at komme ud af døren, men har man ikke altid haft det fantastisk efter man er kommet hjem?
 • Lav et program til dig selv, prøv om du kan følge det. Skriv det evt. ned på hånden, så du ikke skal løbe rundt med et stykke papir. Det kunne være: lunt i 4 minutter, løb lidt hurtigere i 2 minutter, lunt i 1 minut, spurt i 30 sekunder, lunt i 2 minutter, gå i 30 sekunder og spurt igen i 30 sekunder. Eller noget lignende, – for at træne interval og skabe lidt spænding på turen, hvis du nu synes det er kedeligt at løbe.

 
DSC09735
 

Undgå de typiske startfejl

 

 • Start ikke for hårdt ud, start altid en løbetur med en opvarmning, enten en masse stræk og øvelser (se eksempler her), eller med at lunte de første 5 minutter, så kroppen lige kommer i gang. Starter du for hårdt ud, kan du opleve et overload traume, altså at du overriver noget pga. for stor belastning. Fibersprængninger er eksempler herpå.
 • Sæt ikke for urealistiske mål, lad være med at bestemme dig for at løbe halvmarathon om 14 dage. det er vildt demotiverende at se sine mål ramle sammen hele tiden
 • Lad være med at ændre for meget på din kost, samtidig med du starter op med træning eller løb. Hvis du kun tillader dig selv 1500 kcal i døgnet, ikke må spise sukker, hvidt brød, alkohol og så samtidig også skal løbe 5 gange på en uge, bliver det for hårdt og urealistisk, og igen braser målene for én. Så sæt dig i stedte nogle mål, som du rent faktisk kan nå.
 • Lad være med at løbe på helt tom mave, på en dag hvor du heller ikke har drukket vand. Omvendt, er det heller ikke så smart at løbe på fuld mave, hvor du kan mærke væsken nærmest hopper i maven på dig, det vil nok hurtigt straffe dig med en omgang sidestik.
 • Lad være med at overtræne fra dag 1, hold nogle pauser. Kroppen har brug for restitution, så hvis du starter helt fra bunden, så hold hellere et par dages pause mellem dine løbeture. Apropos skaden “overload”, som jeg snakkede om i punkt 1 – findes der også en skadesform: “overuse” den hører mere ind under punktet her, – at træne så ofte at man langsomt river mere og mere over eller skaber mere og mere betændelse. Skinnebensbetændelse eller løberknæ er eksempler herpå. Omvendt, skal der heller ikke holdes for lange pauser (en uge mellem hver tur f.eks) det vil både gå ud over resultatet og din manglende fysiske fremgang. Men også det mentale aspekt, så kommer du ikke ind i okay-det-her-træning-er-jo-faktisk-ret-fedt perioden.

 
DSC09753

Hold motivationen ved lige

 

 • Sæt mål og konkurrer med dig selv. Som jeg snakkede om tidligere, kan motivationen måske holdes ved lige ved at blive ved med at sætte mål for dig selv. Ift. hvor langt du kan løbe, hvor hurtigt du kan løbe, hvor få pauser du kan tage, hvor mange øvelser du kan smide ind under vejs, hvor mange gange på en måned du kan komme afsted, – noget i den stil. Men pas nu på med overtræningen, lyt til din krop og respekter dens tegn.
 • Meld dig til nogle løb
 • Køb noget nyt og lækkert træningstøj og udstyr, det virker altid
 • Få nyt musik ind på din spilleliste.
 • Ændre din løberute, løb andre ture, se noget nyt, oplev forskellige underlag under dine fødder (græs, sand, skovbund, asfalt) Måske bare tag din løberunde den anden vej rundt.
 • Lav intervaltempo undervejs, evt. lav øvelser undervejs.
 • Læg dine træninger ind i kalenderen, så du ved hvornår du skal afsted. Så bliver det ikke et spørgsmål om “Gider jeg afsted idag”.
 • Nyd turen, kig dig omkring og sug alle indtryk til dig. Skinner solen, dufter der er blomster, nyslået græs, er der børn som leger, familier som fodrer ænder eller spiller bold, gamle mennesker som går hånd i hånd, fugle der synger, mennesker som smiler til dig. Livet er da for lækkert, så nyd det rundt på turen

 
Jeg håber du har fået noget ud af indlægget og allermest håber jeg du suser ud på en tur senere idag. Du vil takke dig selv og gå glad i seng i aften.
DSC09776
 
Tøjet jeg har på på billederne er selvfølgelig fra SPORT 24:

 • Toppen er fra Kari Traa og kan købes her (jeg har str. small på – den er lidt lille i størrelsen)
 • Jakken er fra Kari Traa og kan købes her (jeg har str. small på – den er lidt større i størrelsen)
 • Tight er fra Nike og kan købes her (igen har jeg en small på, og de er ret almindelige i størrelsen synes jeg)
 • Skoene er fra Adidas og kan købes her

 
Psst. i sidste måned delte jeg et indendørs træningsprogram med redskaber, du ikke vidste dit hjem bød på. Indlægget var nemlig også lavet sammen med SPORT 24, det kan du læse lige her.

Kommentarer

Ingen kommentarer endnu

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret