Bønnebrownie – syndig og kompakt

BønnebrownieBrownie med bønnerBønnekage

Bønnebrownie – glutenfri og ganske sund, men smager så syndigt

 

Bønnebrownie er en form for sundere chokoladekage. Bønnerne får kagen til at blive virkelig kompakt og tung på den gode måde. Spiser man et stykke lige når den er bagt er kagen lidt som man kunne “frygte” med bønner i – nemlig lidt melet i det og med en snert af bønnesmag. Men venter du der i mod, og sætter kagen på køl. Og først spiser et stykke når den er iskold, så er oplevelsen en helt anden. Så er konsistensen i kagen blevet helt fast og kompakt.

Chokoladestykkerne er hårde, så der er en kontrast mellem den bløde kage og de hårde stykker chokolade. Bønnesmagen er komplet erstattet med smagen af kakao og chokolade. Altså, jeg lover jer at en bønnebrownie kan smage syndigt.

Bønnebrownie

Opskrift til 12

Bønnebrownie er en form for sundere chokoladekage. Kagen kommer ikke til at smage af bønner, men de er blot med til at bidrage til lidt tung og kompakt konsistens. Hvis du kommer mørk chokolade i kagen, er det den eneste smag der dominerer (og altså ikke bønnerne). Dog skal kagen lige stå et par timer efter bagning. Den er nemlig klart bedst når den har sat sig og er blevet helt kold.

Ingredienser

 • 140 g bløde dadler (målt uden sten)
 • 1 dåse sorte bønner (kidneybønner kan også bruges)
 • 1 spsk. kakao
 • 2 spsk. honning eller sirup
 • 100 g mandler
 • 1/3 tsk. salt
 • 3 æg
 • 100 g mørk chokolade
 • evt. 70 g valnødder til toppen

Sådan gør du

 1. Fjern stenene fra dadlerne og kom i en blender, minihakker eller food processor.
 2. Hæld vandet fra dåsen med bønnerne og kom dem i blenderen
 3. Kom kakao, honning, salt, mandler og æg i blenderen og kør det hele godt rundt
 4. Hæld dejen i en form beklædt med bagepapir
 5. Hak den mørke chokolade og valnødderne groft
 6. Vend chokoladen rundt i dejen og læg alle nødderne øverst, inden kagen kommer i ovnen
 7. Bag ved 200 grader i ca. 30 minutter. Ovne er ret forskellige,så begyndt at tjek til kagen allerede efter 20 minutter. Der må gerne hænge en lille smule dej ved gaflen, hvis du stikker i kagen, det skal nok nå at sætte sig efter den kommer ud. Men den skal heller ikke være helt ubagt.

Bedøm denne ret

Denne bønnebrownie er ud over at smage virkelig godt, også virkelig nem. Det hele skal blot i en blender og ud i en bageform. Desuden er den glutenfri, da den er uden mel. Men blot lavet på nødder og dadler.

Bønnebrownie
Bønnebrownie
Bønnebrownie
Du kan jo sagtens justere lidt på kagen og f.eks. bruge sukker frem for honning, hvis du ønsker den endnu sødere. Det kan også være du elsker kaffe og vil have en sjat i (husk dog lidt flere mandler i så fald). Måske lidt appelsinskal og saft ville gøre sig godt her i. Det er bare med at være kreativ.

Den er også yderst fryseegnet. Faktisk er den aller bedst når den tages op, tør op på køkkenbordet. Efter en time er den stadig kold og helt perfekt. Så lav endelig en kæmpe portion når du først er i gang og opbevar den i fryseren.

Måske du mangler en idé til en sundere snack til dig og ungerne, så kunne kagen her jo være et bud. Undlad evt. de store stykker valnødder (det gider de fleste børn vel næppe) og snup en sådan kage med i børnehaven til fødselsdag og lignende. God fornøjelse med den.

Lignende opskrifter:

Er du også viiiild med chokolade, skulle du prøve denne bombe af en chokoladekage med et strejf af mocca og chokoladeganache. Eller evt. denne chokoladekage med drømmekagetopping (som er en af mine favoritter herinde fra)

Kommentarer

 1. Et tip kan være at bruge en stavblender, da det kan være vanskeligt for en blender at håndtere den forholdsvis faste dej.

 2. Den ser så lækker ud! Kan desværre ikke tåle mandler, men tror du at man kan erstatte dem med noget andet, fx havregryn? 🙂

 3. Hold nu op, jeg fik endelig prøvet kræfter med opskriften i dag og det må jeg sige… De smager godt nok syndigt, lækkert og fylder mit chokoladehjerte med glæde? kan klart anbefale 80% god mørk chokolade i dejen og en smule på toppen når den er bagt. Uhmm… Den ryger hurtigt?

  1. Hej Nadia. Ja du kan sagtens bruge andre former for nødder 🙂 Måske kokos eller hvid chokolade ville være godt også

Vis alle kommentarer (9)

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret