Mad til unger på 8 måneder og favoritterne hos os

13045637_10153524346156517_1743417339_n
Jeg er blevet spurgt et par gange nu på min Instagram om jeg ikke vil dele det mad, Noah spiser. Det vil jeg meget gerne. Det er dog ikke det mest æstetiske han får. En omgang most mad er bare ikke gudesmukt, men jeg tænker alligevel at dele de retter han oftest får, eller nok nærmere de madvarer. Hvis I ligger inde med nogle gode sunde sager til de små, må I MEGET gerne kommentere indlægget. Især mad som de selv kan holde ved og proppe i munden :o)

Morgenmad

13023581_10153524346221517_1444619928_n
Til morgenmad laver jeg næsten altid en omgang havregrød eller andet grød. Hirse, spelt, rismel eller majs. På toppen klatter jeg lige en omgang frugtmos, noget der får det til at smage af lidt. Det kunne være hjemmelavet æblemos, pæremos, mangomos, bananmos, revet æble, sveskemos eller blommemos. Det er egentlig bare med at være kreativ her. På billedet ses æblemos og blommemos. Og hvordan laver du så alt det mos, tænker du måske? Jeg koger bare f.eks. æblerne (skrællet og rengjort selvfølgelig) med lidt vand og herefter moser det – gerne i en minhakker. Det er ikke sødet med noget og det glider rigtig fint ned.

Snacks

13081963_10153524346096517_1872266826_n
Om formiddagen når Noah er stået op fra sin formiddagslur plejer jeg at give ham lidt hjemmebagt brød med flødeost, smør, peanutbutter, leverpostej eller fiskepålæg (på tube). Ellers lidt banan (det er mega smart at fjerne halvdelen af skrællen, som på billedet – så der er noget at holde i, såden ikke smutter væk hele tiden), lidt smoothie, friskpresset juice, appelsinstykker (meget små selvfølgelig) – eller andet frugt.

Frokost og aften

13045637_10153524346251517_639901737_n
13077142_10153524346121517_1515914386_n
13081733_10153524346181517_788970891_n
Her er 3 (eller 4 med det allerførste billede) tallerkner som er meget typiske for hvad vi giver Noah til frokost og aften. Der indgår altid nogle kogte grøntsager (kartofler, gulerødder, sød kartoffel, blomkål, broccoli, selleri, græskar, butternut squash eller lignende) som jeg enten giver i små stykker eller most med en gaffel og ofte blander jeg det med most avocado. Der er også typisk noget fisk eller kød i mindre stykker og evt. nogle muffins eller noget tærte jeg har lavet til ham.
Ofte får han også bare det vi får til aftensmad, bare i en halv-most udgave. F.eks. er han helt vild med lasagne eller diverse former for kødboller, falafler eller lignende.

Jeg har sat et link ind på de forskellige opskrifter jeg har brugt. Jeg har dog begrænset mængden af salt lidt og ved hønsesalaten skåret det i mindre stykker.
Auberginedellen består af:

 • 1/2 revet aubergine
 • 1/2 revet squash
 • 1/2 hakket hakket løg
 • 2 fed hvidløg
 • lidt salt
 • 3 æg
 • 2 håndfulde havregryn
 • 1 spsk mango chutney

Stegt på panden i olie
Fiskefillet er bare rødspætter vendt i æg og speltmel samt lidt krydder, og stegt i olivenolie
Børnehummus er blot en mindre krydret hummus end vores, se en opskrift her.

Med på tur

Hmm, her kan man i princippet pakke alt ovenstående i diverse bokse og tage med. Men ellers sørger jeg for ofte at have de dersens majssnacks med fra Änglamark, som han selv kan holde og tygge på. Smoothies man køber, som de selv kan suge af er også glimrende hvis vi er på farten. Igen er bananer og brød godt, hvis man er et sted uden knive, rivejern osv. Det kan man selv bare brække af og give

Godt at holde ved

De majssnacks som jeg snakkede om ovenfor er gode. De opløses også i munden, så de ikke kommer galt i halsen. Ellers bruger vi også skorper og knækbrød (det opløselige: crisp´n) – men begge ting er en smule med skarpe i kanten end majssnacksne. Ellers har vi været ret glade for agurkestænger, dem kan han også selv holde ved og bruge lang tid på. Dog begynder de at kunne bides over nu hvor han har tænder både forneden og for oven. Så nu går den ikke rigtig mere. Brød kan også holdes ved og selv proppes i munden, men pas på de ikke bider for store stykker af. Ellers de kogte grønsager – især broccoli er god. Men hold nu kæft det sviner alt det her jeg-kan-selv.

Gear og grej

13081880_10153524349096517_600986533_n
Vi bruger selvfølgelig kopper, skåle og skeer som alle andre – det er der nu ikke så meget i. Jeg vil faktisk sige at jeg endnu ikke har fundet den perfekte ske. Er skeen for stor, ryger maden jo tilbage på den. Nogle som har et par fif? Ift. hagesmæk, bruger vi nogle stive nogle af slagsen i plastik (han propper dem i stof i munden). Og så nogle med opsamle funktion, det er altså ret smart.
Ift. hvilken stol han sidder i, vil jeg lige slå et slag for vores (den på billedet). Jeg elsker den! Jeg elsker både selve stolen, da den ud over at være ganske pæn også er praktisk, idet man kan skifte indsatsen i takt med barnet vokser. Vi har fået et bord med til den og det er uundværligt synes jeg. Det er så fedt at han kan svine på sit eget bord (som er noget nemmere at tørre af end vores træbord) og så hamrer han i det hele tiden. Desuden har han meget lange arme og kan nu stå op i stolen, så alt i 50 centimeters omkreds pæres på gulvet. Igen er bakkebordet smart, så er man ikke nødt til at fjerne alting fra bordet i hans ende.
Håber indlægget kan bruges, giv gerne et praj så jeg ved om det er no go eller gogo..

// Kh Julie

Kommentarer

 1. Dine opskrifter lyder superlækre. Men jeg kan ikke forstå at du anbefaler dem med mælk i, når babyer ikke må få komælk i maden før de er 9 måneder på grund af for højt proteinindhold. Jeg forstår det sådan at din dreng oppe øverst er 8 måneder.
  Vil dog helt klart prøve nogle af opskrifterne når min datter bliver ældre.

  1. Hej Christina.
   Nej kan godt se hvad du mener, jeg er dog ikke selv specielt fanatisk og da det er så lille en smule mælk der kommer i de rodfrugttærter, tænker jeg ikke det skræmmer mig. Men det kan jo sagtens erstattes af modermælkerstatning hvis det er 🙂 Eller en anden form for plantemælk. Kh. Julie

 2. MEGA brugbart indlæg – meget gerne flere af dem 🙂 Min dreng er ligeså gammel som Noah.. Herhjemme er bagt peberfrugt (i store både) også et hit.. Det samme med squash stegt på panden (skiver i ca 1 cm). Kan man fryse rodfrugt-tærten?

  1. Hej Malle. Ej hvor godt du synes det. Det er jeg rigtig glad for. Mega god idé med peberfrugten og ja squashen 🙂 Tak for dem.. Ja det kan man sagtens

 3. Ingen børn selv, så ved intet hehe…Men min venindes lille pige (mit gudbarn) er helt vild med avocado – noget med konsistensen etc – meget sund pige 😉

  1. Hej Lonnie. Ja det får Noah også, det er både sundt og nemt og kan ikke komme galt i halsen. Smart 😉

  1. Hej Agnes. Mange tak.. Det gjorde vi da han var omkring 5 måneder (altså grød og mos) fra 7 måneders alderen eller sådan noget begyndte vi med lidt mere faste ting 🙂

 4. 1000 tak for skønne opskrifter til babymad! 😊😊😊 skriv endelig flere, hvis du får lyst 😊😊😉

Vis alle kommentarer (15)

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret