Koldhævede gulerodsboller vendt i kerner

koldhævede boller
De er dejlig bløde og saftige inden i, og sprøde og knasende udenpå. Der er masser af smag i dem, og med en skive ost på er jeg slet ikke til at pille ned igen 🙂 Det jeg synes, er så godt ved disse er at bollen er super blød iden i, mens alle kernerne og nødderne udenpå giver vildt meget sprødhed og saltet smag. Det er klart min favorit måde at bage boller på, at vende dem i en nødde-kerne blanding.
En anden ekstrem vigtig faktor for mig, når jeg bager boller, er at de skal være nemme. Jeg vil helst undgå at have hænderne i dem, og det kan man her. Det er koldhævede boller, hvilket vil sige dejen ikke skal ud på et bord og æltes. Dejen skal bare blive i skålen og stå i køleskabet natten over. Koldhævede boller bruger heller ikke lige så meget mel, som almindelige boller – hvilket også hæver sundhedsværdien en smule. Til gengæld er der ikke sparet på nødder og kerner, – igen en sundhedsbooster.
Opskriften rækker til 13 styks

Koldhævede boller

 

 • 5 dl lunken vand
 • ½ pakke gær
 • 1 spsk. honning
 • 1 spsk. salt
 • 6 dl grahamsmel
 • 5 dl hvedemel
 • 2 æg
 • 2 store gulerødder
 • 2 spsk. smør.
 • en nødde/ kerne-blanding af hvad du lige synes (jeg brugte sesam, hørfrø, mandler, solsikkekerner, græskarkerner og blå birkes.

 

 1. Kom gær, salt, honning, smør og vand i en skål og rør godt rundt til gæren er opløst
 2. Tilsæt nu melet og rør atter rundt. Dejen skal være lidt våd og godt klistret
 3. Lad dejen hæven natten over i køleskabet med en opvredet klud / viskestykke over.
 4. Næste dag tages dejen ud og væltes ud på et bord.
 5. Riv gulerødderne groft
 6. Lav en fordybning i midten af dejen og smid de to æg ned i samt gulerødderne. Hak nu dejen i stykker ind over hinanden, så det hele blandes (den skal ikke æltes, bare hakkes)
 7. Kom en masse kerner, frø og hakkede nødder på en stykke bagepapir og tag nu en lille håndfuld af dejen og læg den ned i kernerne. Vend den forsigtigt, så den dækkes af kerner. Kom den efterfølgende over på en bageplade med bagepapir.
 8. Bag dem ved 200 grader i tyve min.

DSC02854
DSC02841
10836525_10152507184816517_1087688948_n
Velbekomme.

Kommentarer

 1. Hej Julie!
  Jeg har lige bagt disse boller her til morgen – og de blev vildt gode (selvom jeg glemte smør)!
  Tak for en dejlig opskrift, og en kanon god blog! 🙂

  1. Hej Thilde
   Jeg plejer at bruge fuldkornsmajsmel og evt. rismel, hvis jeg bager glutenfrit. Ellers er jeg ret vild med at blende nødder til mel, eller blende de glutenfrie havregryn 🙂 Håber det lykkes at bikse nogle super skønne boller sammen 🙂

 2. Jeg har lige lavet dem hvor jeg blandede alt sammen med det samme (også æg og gulerod). Hævede på køl natten over. Tog dem direkte fra køleskabet med en ske og vendte dem i bøddeblandingen. De blev fantastiske og det er jo noget nemmere at alt blandes på dag 1. Tak for en god blog med altid gode opskrifter👍

  1. Hej Lena. Ej hvor dejligt det virkede og at du kunne lide dem. Selv mange tak, det er super skønt når der er nogle som kan bruge mine opskrifter 😉

 3. Hej, hvilken betydning har det at æg, gulerødder og smør først tilsættes efter hævning? Smelter du smørret, jeg synes, det er svært at få arbejdet det ind i dejen og kan slet ikke smuldre, da dejen er våd og klistret. De er virkelig gode!

  1. Det er faktisk et rigtig godt spørgsmål 😀 faktisk har jeg ikke overvejet hvorfor det egentlig skal i til sidst. Læste bare en opskrift engang der anbefalede det og så har jeg altid selv gjort det. Uden at tænke over hvorfor. Men mon ikke det i virkeligheden er lige meget 😉 Nej jeg smelter det ikke, men lader det blive blødt inden – så tager det ud af køleren lidt tid inden 🙂 Godt du kunne lide dem

 4. Hej Julie!
  Jeg står og skal bruge nogle super boller til et morgenbord… vil rigtig gerne lave disse, men tror du de vil fungere med koldhævning og mindre gær?

 5. Som Ayse siger, skal den så være slatten. Altså som i virkelig våd og klisteret?. Det er som normale boller, inden man tilsætter æg osv. også falder den helt sammen igen, som man ikke kan forme og man må bruge en ske, er det rigtig nok?

  1. Den skal være ret våd ja 🙂 Jeg brugte en ske til at “klatte” dem ud på en bageplade. Eller dvs. klattede dem ned i nødde/kerne blandingen og vendte dem her, inden de røg på bagepladen 🙂

   1. Man bliver altid lidt overrasket når man laver en dej, som ikke ser ud som alle andre 😉 Men blev vildt gode 🙂 og så lette at lave 🙂 Så opskriften er skrevet i opskriftbogen som Julies boller 🙂

Vis alle kommentarer (22)

Skriv en kommentar

*Din mail vil ikke blive pupliceret